Evropska odbojkarska zveza (CEV) je sporočila, da bo finale lige prvakov tako za moške kot za ženske 18. aprila v Berlinu. No, nanj se tudi po najbolj neverjetnem scenariju ne bosta uvrstila ne ACH Volley ne Friedrichshafen, ki sta se danes pomerila v Tivoliju. Slovenski prvaki so priložnost za preboj iz skupine C zapravili že pred časom, medtem ko je nemško moštvo kljub zmagi s 3:2 (-21, 22, 16, -22, 7) brez možnosti za izločilne boje ostalo prav v Ljubljani. Gostiteljem do uspeha ni pomagala niti zamenjava na klopi, kjer je v ligi prvakov v vlogi trenerja debitiral Matija Pleško, saj so tudi po odigranem predzadnjem krogu še brez zmage.

Uvodni niz na prvi tekmi med ACH Volleyjem in Friedrichshafnom lanskega novembra je bil najdaljši, ki sta ga ekipi odigrali v letošnji sezoni lige prvakov, saj se je končal šele pri izidu 36:34 za Nemce. Na sinočnji povratni tekmi začetni set sicer resda ni bil tako maratonski, a zato ni bil nič manj izenačen. Ekipi sta se večkrat izmenjali v vodstvu, kar enajstkrat pa je bil izid poravnan. Zadnjič pri 16:16, nato pa se je Ljubljančanom tudi na račun dveh zaporednih blokov uspelo odlepiti. Do največje prednosti petih točk so prišli v končnici, ki so jo odigrali brez večjih napak in sploh prvič v letošnji sezoni najmočnejšega evropskega klubskega tekmovanja povedli z 1:0.

Na krilih dobre igre v prejšnjem nizu so slovenski prvaki v drugem dolgo imeli pobudo, vodili so tudi s tremi točkami prednosti (13:10), a dopustili gostom, da se vrnejo v igro. Odbojkarji Friedrichshafna so začutili priložnost, jo pograbili z obema rokama in predvsem na račun slabšega sprejema ACH Volleyja izid poravnali na 1:1. A ljubljanskih igralcev to ni zmedlo. No, vsaj tako se je zdelo, potem ko so v naslednjem setu že na začetku povedli za plus štiri (8:4). A dobra igra je bila kratkega roka. Sledile so črne minute, ko jim ni šlo prav nič od rok, Nemcem pa je uspevalo skorajda vse. Friedrichshafen si je posledično priigral kar osem zaključnih žog, za osvojitev svojega drugega niza pa izkoristil že prvo.

Če bi domača zasedba podobno igrala tudi v četrtem nizu, ne bi imela prav nobenih možnosti za uspeh. A na veliko zadovoljstvo obiskovalcev se to ni zgodilo. ACH Volley se je še pravočasno prebudil, prevzel celo pobudo in izsilil še odločilni peti niz. Za kaj več je igralcem v oranžnem očitno zmanjkalo zbranosti in energije, saj jih je Friedrichshafen povsem nadigral in proti Ljubljančanom vpisal še drugo zmago.

»Igrali smo 'toplo, hladno'. Na trenutke smo bili zelo dobri, na trenutke zares slabi. V petem setu nam je spet popustila zbranost, nasprotnik pa je imel tudi nekaj sreče. Tu mislim, da prihaja do tega, da boljša in izkušenejša ekipa v končnici igra bolje. Na žalost so bili to tokrat Nemci,« je ocenil domači igralec Uroš Pavlović.