»Čeprav so v prihodnjih dneh in tednih še možni nekajdnevni vdori hladnega zimskega vremena, pa so pred nami vse bolj pomladni dnevi. Opažamo cvetoče zvončke, trobentice, žafran in prve metulje. Ptice ne zahajajo več v tolikšni meri na krmilnice, temveč več časa namenijo prepevanju oziroma svatovanju in boju za svoja ozemlja,« pravi biolog v Kozjanskem parku Dušan Klenovšek.

Dvoživke hitijo odlagat jajčeca

Da je zime konec, pa običajno nakaže še ena živalska skupina, in sicer dvoživke. »Ko temperatura nekaj noči zapored ne pade pod pet stopinj Celzija, nastopi njihov čas. Če ob tem še dežuje, pa se njihovo število zelo hitro namnoži. Žal jih praviloma na vsako leto istih cestnih odsekih veliko konča pod kolesi avtomobilov, zato vsakič znova opozarjamo na previdnost, saj naše ceste žal še vedno niso primerno opremljene, da bi jih počasne in prometa nevajene živali lahko prečkale brez posledic,« pravi Klenovšek.

Dvoživke, ki se iz svojih zimskih zavetišč k stoječim vodam, večjim mlakam, ribnikom in mrtvicam praviloma napotijo prve, so rjave žabe, sekulje in rosnice, pa tudi krastače in praviloma spregledani pupki. »Zanje prva stvar po dolgem zimskem spanju in postu namreč ni hrana, pač pa skrb za zarod. Zato hitijo, da bi odložile svoja jajčeca in tako poskrbele, da bodo nasledniki imeli do jeseni dovolj časa za razvoj od jajčeca do odrasle živali,« še razloži biolog v Kozjanskem parku.

Vozniki, bodite obzirni

Kot pravi, ga vsako leto znova žalosti, ko med vožnjo v službo videva na desetine, marsikje kar stotine ali celo tisoče povoženih dvoživk, ki so sicer zelo koristne živali.

»In žal se to dogaja, kljub temu da ceste prečkajo v nočnem času, ko je na cestah precej manj prometa. Po lastnih izkušnjah lahko zatrdim, da velika večina voznikov ob na cesti opaženih dvoživkah niti malo ne zmanjša hitrosti ali se vsaj poskuša izogniti temu, da bi jih povozili. Mogoče tudi zaradi predsodkov do teh zelo koristnih živali, nekateri pa tudi iz objestnosti ali še česa hujšega,« izrazi skrb vzbujajoče opažanje Klenovšek.

So pa zaposleni v Kozjanskem parku tudi letos, kot to počnejo že 19 let, postavili ograjo ob cesti mimo ribnika Trebče, ki dvoživkam preprečuje, da bi šle preko ceste. »Ko sekulje, rosnice, krastače, navadni in planinski pupki pridejo do ograje, jih dvakrat na dan ročno prenašamo preko ceste. Akcijo bi želeli razširiti še na druge potrebne lokacije, a sami ne zmoremo opraviti vsega. Zato smo veseli, da so se nam lani pri tem, poleg že tradicionalnih šolarjev iz osnovnih šol v Kozjem in Lesičnem, pridružili tudi člani in članice kozjanskega gobarskega društva ter planinci iz Trbovelj,« še pove Klenovšek, ki prosi ljudi, da dvoživkam na njihovih svatovskih poteh po svojih močeh pomagajo, vozniki pa vozijo obzirno.

»Če pa kdaj v okolici doma zvečer naredite še sprehod ob cesti ter preko nje v vedru prenesete žabje svate, bo spanec še toliko lepši,« sklene Dušan Klenovšek.