Družba Thermana v Laškem zaposluje 480 ljudi in je s tem največji zaposlovalec v občini. Da bi ohranili primat, ki so si ga v preteklosti ustvarili na področju zdraviliškega zdravljenja, so se nedavno lotili temeljite prenove 165 let starega zdravilišča, ki bo potekala v več fazah.

V prvi fazi, ki bo predvidoma končana do konca maja, bodo v pritličju uredili masažno-terapevtski center ter manjši terapevtski bazen z dvižnim dnom za izvajanje individualnih terapij in terapij v manjših skupinah. V drugi fazi pa se bodo lotili obnove celotnega kopališkega dela ter uredili manjši savna center. Leta 2020 in 2021 pa načrtujejo še prenovo terapevtskega dela v prvem nadstropju zdravilišča.

Inovativne metode rehabilitacij

Lani se je Thermana vpisala tudi med raziskovalne organizacije, naloga njihove raziskovalne skupine pa je, da nenehno razvija inovativne metode zdraviliškega zdravljenja travmatoloških, ortopedskih in nevroloških bolnikov.

»V prvi fazi bo razvojno-raziskovalni projekt, v katerega smo vključeni, usmerjen na področje rehabilitacije po poškodbi kolka, kombinacije hidro- in kinezioterapije,« pravi Mojca Leskovar, članica uprave družbe Thermana. Dodaja, da so posebej ponosni na tako imenovano negovalno oazo, namenjeno osebam z demenco v zadnjem stadiju, ki so jo minuli teden odprli v Domu starejših Laško.

Za ureditev negovalne oaze so v Thermani namenili 35.000 evrov. »Gre za sobo večje kvadrature, ki je namenjena obolelim z močno napredovano demenco, ki so v celoti odvisni od negovalnega osebja,« pravi Leskovarjeva. Še vedno pa lahko ti bolniki okolico zaznavajo prek vonja, zvoka, svetlobe, dotika.

»Cilj tako imenovane bazalne stimulacije, ki jo izvajamo, pa je, da bolniki teh dotikov ne občutijo kot neželen poseg, temveč kot navezovanje stika z drugim človekom,« razloži Leskovarjeva. Koncept negovalne oaze je v slovenskih domovih za starejše še prava redkost, v tujini pa zelo uveljavljen in dokazano blagodejno vpliva na bolnike z demenco, zato so v Laškem ponosni, da so eni tistih, ki lahko tem bolnikom ponudijo višjo kvaliteto bivanja.