Kot so v sporočilu za javnost navedli na Policijski upravi (PU) Koper, so policisti državljana Alžirije v soboto prijeli na cesti Zabiče-Paka. Policist je opravil varnostni pregled in tujcu odvzel mobilni telefon in nahrbtnik, Alžirec pa je izkoristil nepazljivost policistov in zbežal v gozd.

Policist ga je po sto metrih uspel ujeti, vendar je tujec zamahnil z roko in se iztrgal iz prijema, tako da je policist padel in se udaril v koleno. Poskušal je še teči za njim, vendar ni mogel zaradi bolečine v kolenu, tujec pa je pobegnil. Kot so sporočili s policije, ga bodo kazensko ovadili zaradi preprečitve uradnega dejanja, potekajo pa tudi ukrepi za njegovo izsleditev in prijetje.

V nedeljo ponoči pa so policisti v Ilirski Bistrici vozili za vozilom z italijansko registrsko oznako in ga ustavljali, vendar voznik znakov ni upošteval in je peljal naprej. Čez nekaj minut so ga ustavili nasproti Vidma. V vozilu so bili štirje državljani Afganistana in voznik, ki je državljan Pakistana, s prebivališčem v Italiji. V postopek so se vključili kriminalisti Policijske uprave Koper in državljanu Pakistana odvzeli prostost. Danes ga bodo odpeljali na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku, državljane Afganistana pa bodo vrnili na Hrvaško, so še navedli na PU Koper.

V zadnjih dneh več poskusov ilegalnih vstopov v državo

Na območju PU Koper so policisti od petka do danes zjutraj obravnavali osem oseb, ki so nedovoljeno prestopile državno mejo med Hrvaško in Slovenijo. Štiri Afganistance in dva državljana Kosova je prevaža državljan Pakistana, ki so ga ilirskobistriški policisti kazensko ovadili. Državljana Kosova so že vrnili hrvaškim varnostnim organom, medtem ko bodo državljane Afganistana vrnili po zaslišanju na sodišču. Piranski policisti pa so obravnavali dva državljana Irana, ki sta zaprosila za azil in so ju odpeljali v azilni dom.

Črnomaljski policisti pa so pri varovanju državne meje v minulih dneh v Učakovcih izsledili in prijeli sedem državljanov Alžirije, ki so nezakonito prestopili državno mejo. Po končanih policijskih postopkih so jih predali hrvaškim varnostnim organom.

Policisti postaje mejne policije Dobova pa so na vstopu v Slovenijo med kontrolo tovornega vlaka na podestu vagona našli skrita dva tujca, ki sta se poskusila izogniti kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. Državljana Kosova so predali hrvaškim varnostnim organom, so navedli na PU Novo mesto.

V soboto dopoldne pa so na priklopniku tovornega avtomobila iz Srbije, ki je v podjetje na območje Slovenske Bistrice pripeljalo tovor, slišali glasove. Policisti so v nadaljnjem postopku ugotovili, da sta bila v nakladalnem prostoru med tovorom skrita državljana Afganistana, ki sta zaprosila za azil. Tujca so odpeljali v azilni dom, so danes sporočili s PU Maribor.