Člani italijanske koalicijske stranke Gibanje petih zvezd so na spletnem glasovanju večinsko izrazili nasprotovanje sodnemu postopku proti notranjemu ministru in voditelju koalicijske partnerice, stranke Liga, Matteu Salviniju. Zaradi tega so poslanci Gibanja danes v pristojnem senatnem odboru glasovali proti odvzemu imunitete Salviniji. Skupno je tako glasovalo 16 članov odbora, šest pa za odvzem imunitete. Pričakovati je, da bo podobno razmerje v glasovih tudi v vsem senatu, ki mora o tem vprašanju glasovati v roku 60 dni.

Salvini lani poleti deset dni ni dovolil izkrcanja na italijansko obalo 177 migrantom na ladji Diciotti. Zaradi tega je tožilstvo odprlo preiskavo, ali je voditelj Lige, ki je skupaj z drugim podpredsednikom vlade in voditeljem Gibanja petih zvezd Luigijem Di Maiem dejanski voditelj vlade, migrante na nezakonit način zadrževal na morju in jih imel zaprte na ladji. Sam meni, da je zgolj opravljal delo notranjega ministra, za katerega so ga pooblastili Italijani. »Niti za milimeter ne bom spremenil svoje politike, če tega Italijani ne bodo zahtevali od mene,« je rekel.

Kočljiv položaj in pomenljiv poraz za Gibanje petih zvezd

V spletnem glasovanju Gibanja petih zvezd se je 59 odstotkov od 62.000 udeležencev izreklo proti temu, da se začne sojenje Salviniju, 41 odstotkov pa za. Zadeva je zelo kočljiva za protisistemsko stranko Gibanje petih zvezd, saj je v opoziciji vedno nastopala proti imuniteti politikov. Toda sodni postopek proti Salviniju bi lahko vodil do velike krize v koaliciji. Tako sta vodji Lige podporo izrekla tudi Di Maio in premier Giuseppe Conte, ki naj bi bil tudi človek iz vrst Gibanja petih zvezd. Oba menita, da je notranji minister opravljal svoje delo v skladu z usmeritvami vlade.

Gibanje petih zvezd je bilo pri tem internem glasovanju precej razklano, a je očitno večinoma proti migrantom in v veliki meri za Salvinija. Ta je od lani poleti daleč najbolj priljubljen italijanski politik, med strankami pa prav zaradi njega prepričljivo vodi Liga. Gibanje petih zvezd je na volitvah marca lani dobilo skoraj dvakrat več glasov kot Liga in mu potemtakem vladna kriza v tem trenutku, ko mu je podpora precej padla, ne bi ustrezala. Na volitvah v deželi Abruci v osrednji Italiji pred desetimi dnevi je na primer Gibanje dobilo komaj 20 odstotkov glasov, kar je dvakrat manj kot marca lani na parlamentarnih volitvah, medtem ko je Liga s svojo koalicijo zdaj v Abruci dobila skoraj polovico vseh glasov. Salvini je tako pokazal, da njegov domet ob ostrem nasprotovanju migrantom in Bruslju ni le severna Italija.

Salvini grozi s tožbo, če bi kdo namigoval na vezano trgovino

Zdaj pa Salvini grozi s tožbo vsakemu, ki bi se javno spraševal, ali se ni odpovedal gradnji predora za hitro železnico na progi Torino–Lyon v zameno za to, da se mu ne odvzame imunitete. Salvini, ki ima na razvitem severu še vedno večino svojih volilcev, je dolgo podpiral ta projekt, tudi z argumentom, da »gre za 50.000 delovnih mest« (neposredno gre za okoli 4000 zaposlitev). Zdi pa se, da je Di Maio, ki ima glavno volilno bazo na jugu, uveljavil svoje stališče, da je gradnja te proge zapravljanje javnega denarja. Gibanje petih zvezd tudi sicer nasprotuje javnim delom, do katerih so Italijani nezaupljivi zaradi finančnih mahinacij in korupcije ter zadolževanja države. Salvinijeva Liga pa ravno v javnih delih in izboljšanju infrastrukture vidi priložnost za Italijo, da se izkoplje iz dvajset let tajajoče gospodarske stagnacije.