Sprva je kazalo, da ni nič hujšega. Ilka Štuhec je na smuku v Crans Montani po hitrem prvem delu v srednjem po daljšem skoku izgubila ravnotežje, padla in z veliko hitrostjo zdrvela v zaščitno ograjo. Ko se je iz nje s pomočjo delavcev ob progi rešila, je odsmučala v cilj, a nato so se začele bolečine, zaradi katerih je odšla na pregled v tamkajšnjo bolnišnico. Sledil je šok – strgana zadnja križna vez v levem kolenu in udarec v kost v desnem kolenu. Hipoma je postalo jasno, da je sezona za svetovno prvakinjo v smuku, ki se je po strganem sprednjem križnem ligamentu in 20-mesečni odsotnosti na bele strmine vrnila novembra lani, končana. Čaka jo nova daljša odsotnost.

Poškodba zadnje križne kolenske vezi resnejša od sprednje

V taboru Ilke Štuhec sicer s potekom dogodkov po padcu v Crans Montani niso zadovoljni. 28-letna Mariborčanka po prihodu v cilj namreč ni imela na voljo reševalnega vozila, na kliniki v Sionu pa je morala zaradi okvare skoraj tri ure čakati na magnetno resonanco. Ta je na koncu potrdila strgan zadnji križni ligament (PCL), ki je najmočnejša vez kolena. Poškodba PCL je precej redkejša in resnejša kot poškodba sprednje križne vezi (ACL), saj v veliko večji meri vpliva na stabilnost kolena. Operativno zdravljenje PCL je zahtevnejše in dolgotrajnejše v primerjavi z operativnim zdravljenjem ACL. Štuhčeva je že odpotovala v Basel, kjer jo je pregledal dr. Niklaus Friedrich, ki jo je v preteklosti že operiral. Časovni okvir zdravljenja obeh poškodb bo znan v kratkem.

Na smuku v Crans Montani so imeli organizatorji sicer probleme s sistemom merjenja časa. Vmes so zamenjali tudi fotocelice na ciljni črti, a so se težave kljub temu ponovile. Zaradi tega je bil po koncu potreben vnovičen pregled izidov, po katerem je postalo jasno, da je zmago prepričljivo slavila Italijanka Sofia Goggia pred domačinkama Joano Hählen in Laro Gut - Behrami. Druga Slovenka na startni listi Maruša Ferk, ki je imela številko 47, se ni podala na progo, na včerajšnji edini kombinacijski tekmi v sezoni (preizkušnjo v Val d'Iseru so odpovedali, globusa pa v tej disciplini letos ne bodo podeljevali) pa je bila po smukaškem delu, kjer je imela 19. čas, diskvalificirana. Pri nadzoru so namreč ugotovili, da njena smučka ni bila ustrezna. »Smučka oziroma skupna debelina smučke in podložne plošče je bila prevelika za dve desetinki milimetra. Med vožnjo se je vijak rahlo odvil, med smučko in ploščo je nastal prostor. Težko je za to koga kriviti. Dve desetinki milimetra ne pomenita nič, a pravila so pravila,« je trener Denis Šteharnik pojasnil vzrok diskvalifikacije.

Kranjec se že veseli Kranjske Gore

Potem ko je za soboto predvideni superveleslalom v Banskem odpadel, saj je ponoči v tistem delu Bolgarije zapadlo preveč novega snega, da bi organizatorji pravočasno ustrezno pripravili progo, je bil na včerajšnjem veleslalomu uspešen Žan Kranjec. Po prvi vožnji je bil šesti, na drugi pa pridobil eno mesto in bil na koncu peti. Zmagal je Norvežan Henrik Kristoffersen, le štiri stotinke pa je zaostal Avstrijec Marcel Hirscher, ki si je že zagotovil mali kristalni globus za to disciplino. Tretji je bil Francoz Thomas Fanara. Na tekmi je nastopil tudi Štefan Hadalin, ki je v petek v kombinaciji osvojil prve stopničke v svetovnem pokalu, a mu je za uvrstitev v finale zmanjkalo 35 stotink. Na koncu je bil 34.

»Konkurenca v vrhu je res močna, in če hočeš biti na stopničkah, ti morata uspeti dve vrhunski vožnji brez napak. Zadovoljen sem, saj je peto mesto dober rezultat. Vem, da dobro smučam in kaj mi manjka, tako da se že veselim tekem v Kranjski Gori, da poskusim to popraviti,« je nastopa na veleslalomu ocenil Žan Kranjec. Glavni trener Klemen Bergant je dodal: »Nova uvrstitev med najboljših pet je lep rezultat. Dejstvo pa je, da ima Kranjec še rezerve v svojih vožnjah in lahko še napreduje. Vsako leto je boljši.«