Triindvajsetletni alpski smučar Štefan Hadalin je enajst dni po svojem največjem uspehu, naslovu svetovnega podprvaka v alpski kombinaciji na Švedskem, znova navdušil. Tokrat na drugem koncu Evrope. V Bolgariji se je prvič v karieri na tekmi svetovnega pokala povzpel na zmagovalni oder. V Banskem je bil najboljši aktualni svetovni prvak Francoz Alexis Pinturault, medtem ko je olimpijski prvak v tej disciplini Avstrijec Marcel Hirscher ugnal novega velikega slovenskega tekmeca z najmanjšo možno prednostjo stotinke sekunde.

»Vesel in ponosen sem, da sem se tudi na tekmi svetovnega pokala uvrstil na zmagovalni oder. V Banskem je bilo na startni listi več alpskih smučarjev, saj reprezentance niso imele kvot kot na svetovnem prvenstvu. Dokazal sem, da sem v dobri formi. Gremo z optimizmom naprej,« je bil navdušen Štefan Hadalin, ki se je kot prvi Slovenec v kombinaciji uvrstil na zmagovalni oder. Nekoč se je disciplina imenovala kombinacija, ko sta se seštela smukaški in slalomski čas na posameznem prizorišču. Kasneje se je disciplina s po eno preizkušnjo v hitrih disciplinah in slalomu preimenovala v superkombinacijo. V zadnjih letih gre za alpsko kombinacijo, cenjeno disciplino med tekmovalci, trenerji in drugimi spremljevalci. »Zelo sem vesel, da je slovensko alpsko smučanje doseglo zgodovinski uspeh. In to v družbi dveh najboljših smučarjev moderne dobe,« je pristavil Peter Pen, glavni trener hitrih disciplin.

Odličen Hadalinov superveleslalom

Hadalin je imel v Banskem izjemno težko nalogo. Na superveleslalomu je nosil startno številko 3, proga pa je imela v spodnjem delu past, v katero sta se ujeli obe prvi številki – Švicar Luca Ärni in Avstrijec Matthias Mayer. Svetovni podprvak v alpski kombinaciji je dokazal, da je v izjemni formi ter da mu leži tehnično zahteven superveleslalom. Četudi je v spodnjem delu smučal previdno, v srednjem pa dvakrat zavil bolj okroglo, je dosegel osmi čas. Z naskokom je prehitel tako vse Slovence kot nekatere največje superveleslalomske velemojstre – svetovnega prvaka Italijana Dominika Parisa, njegovega rojaka Christofa Innerhoferja ter navsezadnje velika tekmeca Avstrijca Marcela Hirscherja in Marca Schwarza. Hadalin, ki je bil na prvi kombinaciji sezone v Wengnu 18., si je pripravil izvrstno izhodišče za napad. V nasprotju z Norvežanom Henrikom Kristoffersenom in Francozom Victorjem Muffat-Jeandetom, ki se nista uvrstila med najboljšo trideseterico.

Pred slalomom je prišla slaba vest iz avstrijskega tabora. Pri pristanku v ciljnem skoku si je poškodoval koleno Marco Schwarz, ki je nemudoma odpotoval na preiskave v Innsbruck ter predčasno končal sezono. Hud padec je doživel tudi Avstrijec Hannes Reichelt ter doživel pretres možganov in odrgnine po telesu. Hirscher je na slalomu napadel z 20. mesta, skupaj s Kanadčanom Trevorjem Philpom pa je na tehnično nezahtevni postavitvi postavil najhitrejši slalomski čas. Hadalin je imel pred avstrijskim šampionom 84 stotink prednosti, a na slalomu izgubil 85 stotink. Alexis Pinturault je po tretjem superveleslalomskem času suvereno ubranil debelo sekundo in pol prednosti ter se že petič v karieri veselil zmage v skupnem seštevku kombinacije. Izenačil se je z Norvežanom Kjetilom Andrejem Aamodtom, pred Francozom najbolj vsestranskim smučarjem na svetu.

»Žal mi je za poškodbo Marca Schwarza. Če bi mu uspel dober slalom, bi imel težje delo. Imel sem visoko prednost, zato na slalomu nisem tvegal na vso moč. Vselej je lepo premagati Marcela Hirscherja, saj so ti trenutki redki. Ter seveda vse druge smučarje,« je povedal Alexis Pinturault. 

Na vrsti še Žan Kranjec

Slovenska reprezentanca v hitrih disciplinah se je danes v Banskem vnovič predstavila v zelo slabi luči. Miha Hrobat je z 29. časom na superveleslalomu ujel rep prve trideseterice. Klemen Kosi je dosegel le 39. čas, Tilen Debelak 42., medtem ko je Boštjan Kline po slabih vmesnih časih odstopil v spodnjem delu proge. Slab obet pred današnjim superveleslalomom, ki bo ob 11.45. Hrobat je z dobrim slalomskim nastopom napredoval na 19. mesto, Debelak je slalomski nastop in končno 32. mesto pospremil z glasno kletvico.

Precej višje apetite bo imela slovenska reprezentanca v nedeljo na veleslalomu. Žan Kranjec bo skušal dokazati, da se v Banskem počuti odlično. V Bolgariji sta namreč s Štefanom Hadalinom opravila velik del spomladanskih priprav, ki jih alpski smučarji opravljajo po koncu sezone. Poleg tega bo prvo progo postavil slovenski trener Klemen Bergant, kar je lahko na »domači« tekmi dodatna prednost, ki bi jo lahko s prvo uvrstitvijo na tekmah svetovnega pokala med najboljšo trideseterico v tej sezoni izkoristil Štefan Hadalin.

 Deseta zmaga Ilke Štuhec?

Slovenska alpska smučarka Ilka Štuhec je tudi na drugem treningu smuka v Crans Montani zasedla 13. mesto. Najhitrejša je bila znova Italijanka Sofia Goggia (1:30,02), najbolj se ji je približala Američanka Alice Merryweather (+0,30), tretja pa je bila Avstrijka Mirjam Puchner (+0,55). Mariborčanka je za Italijanko zaostala za 1,52 sekunde, Maruša Ferk pa je dosegla 37. čas (+2,93). Jutri bo v Crans Montani smuk (ob  9.30),  na katerem bo po rezultatih na treningih sodeč favoritinja Sofia Goggia. Na šestih smukih v tej sezoni je kar pet zmag pripadlo Avstrijkam. Nicole Schmidhofer je dobila obe preizkušnji v Lake Louisu, Ramona Siebenhofer je bila dvojna zmagovalka Cortine d'Ampezzo, Stefanie Venier pa je bila najboljša v Garmisch-Partenkirchnu. Če bi Avstrijke dobile še eno preizkušnjo, bi se izenačile s sezono 1998/99, ko so dobile šest tekem. Zadnji smuk v Crans Montani pred petimi leti je Avstrija po zaslugi Andree Fischbacher in Anne Veith dosegla dvojno zmago. Ilka Štuhec, ki je bila v tej sezoni najhitrejša v Val Gardeni, bi v primeru zmage v Crans Montani postala prva Slovenka po Tini Maze z dvomestnim številom zmag svetovnega pokala.

V nedeljo bo v Crans Montani alpska kombinacija (smuk ob 10.30, slalom ob 13.30), na kateri ima višje cilje Maruša Ferk, ki je v zadnjem času v slabi formi.