Nova ptujska županja Nuška Gajšek bo letos prvič za čas Kurentovanja predala oblast novemu, 17. princu karnevala, Baronu Jakobu Zeklu Videmskemu. Kot ob tem poudarja, je ponosna na dogodek, ki njihovo mesto postavlja na evropski zemljevid.

Pestro enajstdnevno dogajanje se bo danes začelo z otvoritveno etno povorko. Srečanje tradicionalnih pustnih likov in mask je po besedah predsednika organizacijskega odbora festivala in generalnega sekretarja Evropske federacije karnevalskih mest Branka Brumna najpomembnejši etnografski dogodek v okviru Kurentovanja.

Na njem sodelujejo domači in tuji tradicionalni etnografski liki, tako da se bodo tudi letos na ptujskih ulicah po sicer nekoliko spremenjeni trasi zaradi prenove mestne tržnice v družbi kurentov med drugimi predstavili kopjaši, dornavski cigani, orači, plesači piceki, medvedi. Vrhunec letošnje povorke pa po besedah Brumna predstavlja skupen nastop štirih etnografskih likov iz skupine kožuharjev, ki so uvrščeni na Unescov seznam nesnovne dediščine človeštva - slovenskih kurentov, bolgarskih sourvakarjev ter hrvaških buš in zvončarjev. Na otvoritveni povorki bo sicer tokrat sodelovalo enajst tujih etnografskih skupin iz šestih držav.

Tudi v sklopu letošnjega festivala bo že prvi dan na dvorišču Minoritskega samostana znova potekala tradicionalna dobrodelna Obarjada, ki jo vsako leto organizira Lions Klub Ptuj. Dogodek vselej pritegne številne ekipe, ki se preizkusijo v kuhanju obar, pa tudi številne obiskovalce, ki v pustno obarvanem Ptuju preizkušajo kuhane dobrote.

Kot vsako leto, organizatorji največ obiskovalcev iz Slovenije in tujine pričakujejo na mednarodni povorki 3. marca, ki velja za vrhunec dogajanja. Med ostalimi dogodki velja omeniti še tradicionalni mednarodni slikarski ex tempore, mestni pustni korzo ter povorko otrok iz vrtcev in pokop Pusta, s katerim se bo Kurentovanje 5. marca tudi sklenilo.

Še preden se je festival zares začel, je na Ptuju nekaj viharja povzročila odločitev organizatorjev komercialnega dela dogajanja, da gostom v karnevalski dvorani ponudijo le vino enega vinarja, ki je v sorodstveni zvezi z direktorico tamkajšnjega zavoda za turizem Katjo Gönc, prav omenjeni zavod pa je tudi glavni organizator Kurentovanja.

V zavodu so po njihovem "zlonamerna namigovanja", da gre za interni dogovor z izbranim podjetjem, odločno zavrnili, enako so storili tudi v podjetju, ki je bilo za izvedbo komercialnega dela dogodkov izbrano na javnem razpisu. Županja Gajškova je v zvezi s tem za zdaj dejala, da je zdaj čas za kurente in vse maske, ki so na Ptuju posebej dobrodošle. Po Kurentovanju pa bodo maske padle, in takrat bo po njenem tudi čas, da ocenijo vsa kritična vprašanja in sprejmejo potrebne ukrepe.