Karte so na mizi in igra se začenja. Juan Guaido in ameriška vlada sta odločena pripeljati v Venezuelo okoli 300 ton humanitarne pomoči, uskladiščene na meji s Kolumbijo in Brazilijo ter bližnjih karibskih otokih Aruba, Bonaire in Curacao oziroma Nizozemskih Antilih. Nicolas Maduro pa je odločen, da jim prepreči prečkanje meje, ker da gre za kršitev venezuelske suverenosti ter vsiljeno in menda nepotrebno pomoč. V četrtek je dejal, da želi ameriški predsednik Donald Trump s hrano, zdravili in medicinsko opremo, ki jo je Ameriška agencija za mednarodni razvoj namenila Venezuelcem, uprizoriti »poceni šov« in upravičiti svoj namen vojaškega posredovanja. Rekel je: »Izmislili so si nekakšno humanitarno pomoč s pokvarjeno in rakotvorno hrano, ki jo hočejo zdaj na silo pripeljati v Venezuelo.«

Na prihod te pomoči se Maduro pripravlja z mobilizacijo venezuelskih oboroženih sil in zaprtjem meje z Brazilijo, prekinil je letalske in pomorske povezave ter zaprl tudi mejo na morju z Nizozemskimi Antili. Vojaškemu poveljstvu je ukazal zapreti vsa pristanišča, državni urad za civilno letalstvo (INAC) pa je odredil zaprtje venezuelskega zračnega prostora in do nadaljnjega ustavil vse lete na državnem teritoriju. Danes se je Maduro posvetil načrtom, kako zavarovati mejne prehode s Kolumbijo, zlasti v bližini kolumbijskega mesta Cucuta, od koder naj bi jutri krenilo več karavan s hrano in zdravili proti Venezueli. Z nalogo, da zaplenijo vsakršno ameriško pomoč, je v obmejnem pasu namestil več tisoč vojakov in stotine vojaških kontrolnih točk vzdolž cest, ki vodijo v 900 kilometrov oddaljeni Caracas. Dejansko gre za vojno stanje.

Pozivi in opozorila vojski

Medtem pa ameriško in kolumbijsko vojaško poveljstvo krepita pritisk na venezuelske oborožene sile, naj dopustijo prihod človekoljubne pomoči. V Miamiju se je s poveljnikom kolumbijskih oboroženih sil, generalom Luisom Navarrom, sestal admiral Craig Faller, ki vodi južno poveljstvo ameriške vojske. Venezuelskim vojakom je v sredo sporočil: »Odgovorni boste za svoje odločitve; naredite, kar je prav, in rešite svoje sodržavljane.«

Da bo pomoč legalno prečkala mejo, je v četrtek izjavil venezuelski poslanec Jose Manuel Olivares in povedal, da jo bodo pripeljali v državo prek štirih mejnih prehodov v bližini Cucute. Po njegovih besedah bo »sočasno in na enak način potekala operacija v Karibskem morju, na meji z Brazilijo ter v drugih krajih na našem ozemlju in mejah«. Več ton pomoči naj bi priplulo v venezuelska pristanišča tudi z ladjo iz Portorika. Poslanec je še dejal, da so se operaciji pridružili tudi predstavniki katoliške in evangeličanske cerkve, mirovna delegacija Organizacije ameriških držav (OEA), številni parlamentarci in več latinskoameriških držav. Humanitarno pomoč naj bi v Cucuti venezuelskim prostovoljcem simbolično izročili predsedniki Kolumbije, Čila in Paragvaja Ivan Duque, Sebastian Pinera in Mario Abdo, ki se bodo proti mejnim prehodom odpravili jutri.

»Humanitarne kanale moramo odpreti na morju in kopnem,« je zatrdil samooklicani začasni predsednik Guaido, ki je v četrtek skupaj s tisoči privržencev prispel v venezuelsko obmejno mesto Urena, oddaljeno pol kilometra od kolumbijske Cucute. Guaido pričakuje, da bo jutri okoli milijon prostovoljcev iz vse države sodelovalo pri prevozu in razdeljevanju pomoči.

Podpora Chavezovega kroga

Guaidoju je v videoposnetku, objavljenem na twitterju, izrazil podporo tudi nekdanji vodja protiobveščevalnih služb in tesni sodelavec predsednika Huga Chaveza, upokojeni general Hugo Carvajal. V njem pravi, da je Maduro »uzurpiral oblast«. Nedavno se je z Guaidojem sestala tudi skupina nekdanjih Chavezovih ministrov in drugih levičarskih disidentov ter ga pozvala, naj izpelje spremembe po politični poti. Ob vsej vojaški mobilizaciji in vladni retoriki o nepotrebnosti humanitarne pomoči pa je podpredsednica države in Madurova desna roka Delcy Rodriguez v četrtek sporočila, da je venezuelska vlada zaprosila za tehnično humanitarno pomoč in OZN predala »seznam zdravil in hrane, ki jih Venezuela letos nujno potrebuje«. Maduro pa je sprejel tudi ponujeno pomoč Rusije. Kako se bo ta igra končala, ali krvavo ali s političnim izidom, je za zdaj še odprto.