35-letni predsednik parlamenta, ki se je pred mesecem dni razglasil za začasnega predsednika države, se je na približno 900 kilometrov dolgo pot iz Caracasa do venezuelsko-kolumbijske meje odpravil v konvoju vozil.

Na kolumbijski strani meje v mestu Cucuta je shranjenih okoli 200 ton hrane, zdravil in higienskih pripomočkov, ki so jih v glavnem prispevale ZDA.

V soboto se izteče rok za dostavo pomoči, ki ga je postavila opozicija. Za zdaj sicer ni jasno, kako bodo tovornjake s pomočjo spravili mimo vojakov, ki jih je na mejo poslal predsednik Nicolas Maduro.

Guaido, ki ga je za začasnega predsednika priznalo več kot 50 držav, opozarja, da so zaradi pomanjkanja hrane in zdravil ogrožena življenja več sto tisoč Venezuelcev, če ne bodo hitro dobili pomoči.

Maduro, ki se oklepa oblasti, trdi, da je vse skupaj krinka za ameriško invazijo.

Medtem je iz Portorika izplula ladja z 250 tonami pomoči za Venezuelo, vendar za zdaj ni znano, kam je namenjena, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pomoč se poleg v Cucuti zbira tudi na otoku Curacao, še en center pa bodo odprli v brazilski zvezni državi Roraima.

Venezuela je v torek prekinila zračne in pomorske povezave s Curacaom in bližnjima otokoma Aruba in Bonaire v Nizozemskih Antilih.