Možnosti pogajanj za mirno rešitev venezuelske krize so vsak dan manjše. Ena in druga stran čedalje bolj stopnjujeta psihološko propagando, ki je sicer običajna za čas pred oboroženim spopadom. Vse kaže, da bi lahko bil »dan D« ta sobota, 23. februarja, ko namerava samooklicani predsednik Juan Guaido v državo pripeljati humanitarno pomoč, ki jo vlada ZDA v teh dneh kopiči na kolumbijsko-venezuelski meji. Da bi mu to preprečil, je predsednik Nicolas Maduro tja napotil svoje vojake.

Opozorila, naj skupaj s hrano ne prihajajo tudi vojaki

Guaido in ameriški predsednik Donald Trump neprestano sporočata Maduru, da bo človekoljubna pomoč hočeš nočeš konec tedna prišla v Venezuelo. S tem namenom je Guaido prejšnjo soboto pozval k splošni mobilizaciji. Dejal je, da se je k sodelovanju v tej akciji, ki ne bo omejena samo na mejne prehode s Kolumbijo in Brazilijo, prijavilo več kot 600.000 prostovoljcev, ki bodo na ta dan pomagali tudi pri organiziranju množičnih shodov po vseh mestih v državi.

Uradni viri poročajo, da so v soboto v obmejno kolumbijsko mesto Cocuta tri ameriška vojaška transportna letala C-17 s Floride pripeljala več sto ton hrane, medicinske opreme in zdravil. Cocuta je eden od štirih centrov v Kolumbiji in Braziliji za skladiščenje človekoljubne pomoči, ki jo je Venezuelcem namenila Ameriška agencija za mednarodni razvoj (USAID). Zaskrbljenost nad tem, da bi s temi leti v Cocuto prispele tudi ameriške vojaške enote, je v ponedeljek izrazil španski minister za zunanje zadeve Josep Borrell: »Skrbi nas, da bi morebiti šlo za napotitev ameriških vojaških enot na mejo med Kolumbijo in Venezuelo; te podatke bi bilo treba preveriti.« Medtem pa nekateri mediji poročajo o vojaških vajah ameriške letalonosilke USS Abraham Lincoln in spremljajočih križark ter rušilcev, ki naj bi pluli proti Karibskemu morju.

Dobrodelni koncert milijarderja Bransona

V mestu Cocuta pa britanski milijarder Richard Branson na Guaidojevo prošnjo prireja dobrodelni koncert z znanimi pevci in glasbeniki, ki bo potekal v petek, dan pred prevozom humanitarne pomoči čez mejo. Obetajo si, da bodo s prenašanjem koncerta tudi na številnih televizijskih kanalih po svetu za Venezuelce zbrali 100 milijonov dolarjev pomoči. A tudi Madurova vlada namerava organizirati svoj koncert, in sicer v venezuelskem obmejnem kraju Tachira nedaleč od kolumbijske Cocute. Venezuelski minister za komunikacijo, turizem in kulturo Jorge Rodriguez je v ponedeljek povedal, da je za prizorišče koncerta izbran mednarodni čezmejni most Simona Bolivarja in da bo dvodnevni glasbeni dogodek potekal v petek in soboto, ni pa napovedal imen sodelujočih glasbenikov in pevcev. Po njegovih besedah bodo v času koncerta med prebivalce kolumbijske Cocute razdelili 20 tisoč paketov hrane in jim omogočili brezplačno zdravstveno pomoč. Vse skupaj zveni precej groteskno, če upoštevamo podatke, da v Cocuti Karitas razdeli vsak dan 8100 obrokov hrane med Venezuelce, ki so se zatekli v to mesto in kamor množično prihajajo vsak dan po zdravila in nujno medicinsko pomoč.

Z domoljubno retoriko si Maduro in njegova vlada prizadevata predvsem ohraniti zvestobo oboroženih sil. Pred štirimi dnevi je odredil stalno mobilizacijo in pripravljenost vojske ter rezervnih enot. Več tisoč vojakov je mobiliziral tudi na meji s Kolumbijo z nalogo, da preprečijo prihod humanitarne pomoči. Tudi mednarodni opazovalci se bojijo, da bi pomoč lahko bila za ZDA dober izgovor za vojaško posredovanje.