Franz Strohmeier, pridelovalec vin brez dodanega žvepla: Podlaga vsega je ekološko kmetovanje
Njegova vina so že vrsto let temelj vinske ponudbe v Nomi, večkratni prejemnici nagrade za najboljšo restavracijo na svetu. Strežejo jih tudi pri Ani Roš v kobariški Hiši Franko in pri Gagganu v Bangkoku, najboljši restavraciji Azije. Pred kratkim se je znašel celo na vinski karti gostilne in vinoteke v burgundskem mestu Beaune. »Ko tvoja vina ponujajo v središču Burgundije, se ti izpolnijo sanje,« je ponosen vinar Franz Strohmeier, ki si je ustvaril svetovni sloves kultnega pridelovalca. Od letnika 2008 praktično vsa svoja vina kletari brez dodanega žvepla. V tej niši je svetovna zvezda. Iz njegovih najvišje ležečih vinogradov v okolici Steinza, približno 25 kilometrov zahodno od Gradca, se razprostira razgled na 2140 metrov visoko Golico. V zraku in v pokrajini je čutiti vpliv visokogorja. Tam, na skrajnem severozahodnem robu vinorodne Štajerske, je dežela schilcherja. Ta sadno-kiselkasti rose z malo alkohola, ki nekoliko spominja na dolenjski cviček in je pridelan iz avtohtone rdeče sorte modri tičnik (nem. Blauer Wildbacher), je avstrijska posebnost. Večina mu ne bi pripisovala izvoznega potenciala.
»Hotel sem imeti vinograd, ki je v skladu z mojim načinom razmišljanja v kleti, torej da bi tudi med trtami čim manj posegel v naravne procese,« pravi Franz Strohmeier. »Izbral sem naš najstarejši vinograd, ki smo ga sadili leta 1975. Če sem v njem poprej z rezom odstranil približno 90 odstotkov lesa, ga zdaj porežem le deset odstotkov.« (Foto: Rene Maurin)
Štajerski vinar je v tej sorti prepoznal osnovo za pridelavo edinstvene penine. Posebna mikroklima, zaznamovana s poznejšim dozorevanjem grozdja, pa mu s pomočjo za...