Sodnica je Stonu že izdala delno prepoved izjav o primeru, v četrtek pa ga je poklicala na zagovor, ker je bila na njegovem računu na Instagramu objavljena njena fotografija z napisi »korupcija« in simbolom, ki spominja na muho strelnega orožja.

Roger Stone je obtožen laganja pod prisego in vplivanja na priče v preiskavi sodelovanja z WikiLeaksom in ruskimi hekerji v času predsedniške kampanje leta 2016, ko je ta spletna stran objavljala, kar so Rusi nakradli z računalnikov demokratov.

Stone je po aretaciji na Floridi zatrdil, da ni kriv in da ga preganjajo samo zato, ker je Trumpov prijatelj. Iz primera se je delal norca v raznih intervjujih in sodnica mu je izdala delno prepoved izjav o primeru, ki jo je sedaj razširila na popolno.

Če bo s kom govoril o primeru, bo šel do sojenja v zapor. Stone se je v četrtek dobro zavedal nevarnosti, da ga lahko sodnica nemudoma pošlje za zapahe in je bil izjemno skesan.

Izgovarjal se je, da je fotografijo objavil nekdo od prostovoljcev, ki delajo zanj, vendar ne ve, kdo. Skozi zaslišanje se je nenehno opravičeval in obljubljal, da se bo zresnil.

66-letni Stone, ki ima na hrbtu tetoviran obraz svojega idola, nekdanjega predsednika ZDA Richarda Nixona, je dejal, da je pod velikim stresom in da ga je strah misliti na to, da bo končal v zaporu, kjer ga bodo zlorabljali ali posiljevali.

Dodaten stres je njegov finančni položaj, ki bi naj bil zaradi pravnih stroškov katastrofalen. Trdil je, da nima denarja in zaposlitve. Denar sicer zbira preko interneta, pri čemer donatorjem v zameno pošlje kamen (v angleščini stone).

Sodnica se ga je na koncu le usmilila in ga pustila na prostosti z varščino 250.000 dolarjev, čeprav je bila v izjavah ostra in mu je dala vedeti, da mu ne verjame povsem. Ista sodnica je že izdala podoben ukaz o molku nekdanjemu šefu Trumpove kampanje Paulu Manafortu in ga nato kljub plačilu varščine poslala v zapor, ker je skušal vplivati na priče.

Stona in Manaforta je zajela preiskava posebnega tožilca Roberta Muellerja, ki je že ugotovil, da so se Rusi vpletali v volitve leta 2016 na strani Trumpa. Še vedno pa teče preiskava o sodelovanju Trumpove kampanje z Rusi in o predsednikovem oviranju preiskave. Ameriški mediji poročajo, da naj bi Mueller preiskavo končal že prihodnji teden.

V skladu z zakonom bo izsledke predal pravosodnemu ministru Williamu Barru, ta pa mora potem seznaniti kongres vsaj s povzetki. Demokrati sicer že brusijo nože za zahtevo, da se objavi prav vse, kar je odkril Mueller in napovedujejo pozive ter tožbe, če bo skušal Barr kaj skriti, da pomaga Trumpu.