Stona so ujeli preiskovalci posebnega tožilca za preiskavo ruske afere Roberta Muellerja, ker je med kongresno preiskavo lagal o svojih stikih z Wikileaksom, ki je objavljal negativne informacije o demokratski predsedniški kandidatki Hillary Clinton. Wikileaks je ukradeno gradivo dobil od ruskih hekerjev.

Obtožen je bil tudi zastraševanja priče - radijskega voditelja iz New Yorka, ki je Stonove laži razkril preiskovalcem. Sodni proces je trajal le slab teden dni, porota pa je za obsodbo potrebovala le nekaj ur. Stone je sedaj že šesti Trumpov sodelavec, ki je bil obsojen med preiskavo ruskega vpletanja v volitve na Trumpovi strani. 67-letni Stone je vse obtožbe zanikal in pregon opisal kot političnega.

Stone, ki je sicer znan po nastopaštvu in dramah, ob izreku odločitve porote ni vidno reagiral, varnostniki pa so morali odstraniti iz dvorane še enega Trumpovega sodelavca Michaela Caputa, ki je med branjem obsodbe poroti protestno obrnil hrbet.

Trump je hitro tvitnil, da tako dvojnih standardov, kot jih uporabljajo proti njemu, še ni bilo nikoli v vsej ameriški zgodovini, čeprav je bil obsojen Stone in ne Trump. Predsednik je bil kritičen, da nihče ne skuša spraviti v zapor Hillary Clinton, nekdanjega direktorja FBI Jamesa Comeyja in celo Roberta Muellerja. »Ali niso vsi lagali?«, je tvitnil Trump.

Sodni proces je prikazal, kako nestrpno so v Trumpovi kampanji pričakovali objave Wikileaksa, še posebej v času, ko je v ZDA pred volitvami odmeval videoposnetek, na katerem se Trump hvali, da lahko z ženskami počne, kar mu pade na pamet. Pričal je tudi nekdanji Trumpov politični strateg Steve Bannon, ki je potrdil, da je bil Stone njihova zveza z Wikileaksom, "če bi jo potrebovali".

Tožilci so hoteli po odločitvi porote Stona poslati v zapor do izreka kazni, vendar pa je sodnica Amy Berman Jackson razsodila, da lahko čaka na prostosti, vendar mora molčati, ker še vedno velja njena prepoved dajanja javnih izjav. Tehnično mu grozi do več deset let zapora, vendar pa pravni analitiki v ZDA menijo, da ne bo dobil več kot nekaj mesecev do nekaj let.