Pred jutrišnjim začetkom spomladanskega dela prve slovenske nogometne lige vlada prepričanje, da nihče ne more ustaviti šampionskega pohoda Maribora do petnajste zvezdice. Vijolični so si že jeseni zagotovili debelih devet točk prednosti pred Olimpijo, ki bo s pomlajeno zasedbo brez prvega strelca lige Andreja Vombergarja stežka dohajala mariborski ritem. Večna tekmeca se bosta do konca prvenstva pomerila še dvakrat – prvi derbi bo 16. marca v Stožicah, drugi pa v začetku maja v Ljudskem vrtu. Nasprotnika morda čaka še medsebojni preizkus v finalu pokala. Ljubljančani bodo morali paziti, da jih na drugem mestu ne ujamejo najbližji zasledovalci. Aluminij je bil jeseni hit prvenstva in ima na tretjem mestu šest točk zaostanka za Olimpijo. Veliki dolžniki sezone so Domžalčani, ki bodo napadali tretje mesto, da bi si zagotovili vozovnico za poletni evropski nastop. V pomlad bodo s petega mesta krenili Celjani, ki bodo jutri popoldne na domačem obračunu proti Gorici tudi odprli dvajseti krog. Dobri dve uri kasneje bo derbi v Ljudskem vrtu, kamor prihaja Mura z več kot dva tisoč navijači.

Maribor: Kontinuiteta hrbtenice

Prihod Zlatka Zahovića na novinarsko konferenco pred derbijem z Muro ni ostal neopažen. Če je Maribor že v preteklosti znal poiskati notranje rezerve, se je to zimo odločil še poglobiti kontinuiteto. Dino Hotić, ki se vrača po šestih tekmah prepovedi, je pogodbo podaljšal še za eno leto, do 2022. Vsaj do prihodnjega poletja bodo po novem v klubu izkušeni Jasmin Handanović, Marko Šuler in Aleksander Rajčević.

Edini odhod se bo zgodil šele poleti, ko bo v Brighton naposled odšel Jan Mlakar. Do takrat pa bo Maribor z obstoječim kadrom in devetimi točkami prednosti naskakoval petnajsti naslov. »Naša hrbtenica je v zelo dobrem, zdravem, ambicioznem stanju in ostaja med nami,« ocenjuje Zlatko Zahović. Prestop Jana Mlakarja v Brighton & Hove Albion, vreden 3 milijone evrov, je tako najbolj odmeven, tudi zato, ker v Ljudskem vrtu še ne vedo, kaj točno je z Mlakarjevim zdravstvenim stanjem.

Na ključnem delu priprav so vijoličasti v Turčiji po remiju s Spartakom (1:1) in visoki zmagi v enem polčasu proti Borcu (4:0) izgubili zadnje tri tekme, ne da bi zabili en sam gol (Crvena zvezda 0:1, Dinamo Tbilisi 0:3, Kairat 0:1), kar pa jih ne skrbi. »Našli smo, kar smo iskali. Rezultati v finišu priprav niso bili pozitivni, vendar je bilo kar nekaj zadev takšnih, da smo lahko zadovoljni in mirni,« je povzel trener Darko Milanič.

Prišli: /

Odšli: Doumbia (konec pogodbe), Štor (Aluminij), Koblar (Aluminij – posoja), Bajrami (Ilirija – posoja).

Olimpija: Zasuk k mladim

»Gremo v novo smer, da bomo uveljavljali mlade z naše akademije. Cilj je, da vsako leto dva do trije igralci iz nogometne šole postanejo člani prve enajsterice,« je izpostavil novi športni direktor Fabijan Komljenović, kateremu je Mandarić prepustil, da je izbral poceni novince in trenerja Roberta Pevnika. Milan Mandarić je uresničil napovedi o racionalizaciji stroškov. Nazadnje so na silo v Rusijo prodali najboljšega strelca lige Andreja Vombergarja, s čimer so sprožili val jeze med navijači. Argentinski Slovenec ni bil le golgeter in podajalec, ampak simbol igralca, kako se srčno bori za zeleni dres. Olimpija je imela na sedmih pripravljalnih tekmah velike težave z neučinkovitostjo, saj je premagala le bosanskega drugoligaša Borac iz Banjaluke s 3:2. »Odlično smo pripravljeni na spomladanski start in to bomo pokazali v nedeljo v Krškem,« je samozavesten trener Robert Pevnik. Mandarić bo spomladi iskal kupca za prodajo. Ker bo težko iztržil 13 milijonov, kolikor je vložil v klub, bo zadovoljen že z osmimi.

Prišli: Cekiči (Dinamo Zagreb II, Hrv), Mujčić (Lysekloster, Nor), Kidrič (Aluminij), Alić (Triglav Kranj), Andrejašič (Celje – posoja), Duvnjak (Dugopolje, Hrv), Paljk.

Odšli: Vombergar (Ufa, Rus), Ilić (Vejle, Dan), Ivačič (Portland, ZDA), Zarifović (Samut Prakan, Taj), Boateng (Ternana, Ita), Krefl (Rudar Velenje), Kobiljar (Rudar Velenje), Lendrić (Hermannstadt, Rom), Avramovski (Vardar Skopje, Mak), Medved (Vis Pesaro, Ita – posoja), Turkuš (Ilirija 1911 – posoja).

Aluminij: Kdo namesto Tahiraja?

Osmo mesto, brez dodatnih kvalifikacij. To je bil cilj Aluminija pred začetkom njihove četrte prvoligaške sezone. Pa zdaj, ko so prezimili na tretjem mestu? »Sledimo trdno zastavljenim načrtom in jih na naši poti ne spreminjamo. Kar pa ne pomeni, da nas ne zanima uvrstitev višje od osmega mesta,« pravi športni direktor Miran Lipovac. Če želijo končati višje od lanskega osmega mesta, bo trener Oliver Bogatinov moral najti nadomestilo zlasti za Francesca Tahiraja. Poleg njega sta odšla tudi Rok Kidrič in Erik Gliha, za kar ima Lipovac precej neposreden izračun: »V spomladanskem delu moramo nadomestiti 15 golov in 5 podaj. Dolgoročno delo in cilji rezultirajo tudi z odhodi in posledično je treba zakrpati in obnoviti moštvo, da lahko uspešno tekmuje naprej.«

V Juretu Matjašiču, ki se vrača po epizodi v Ameriki, imajo na sredini potencialno nadomestilo za Tahiraja. V napadu bodo poskušali Kidriča nadomestiti z Luko Štorom, po odhodu Glihe so pripeljali še levega bočnega Stanleyja Amuzieja. Na pripravah so premagali Beltince (3:0) in Varaždin (2:1), remizirali z Rudešem (0:0) in izgubili s HNK Gorico (1:3), Istro (2:3) in Rudarjem (0:2). V pokalu pa jih čaka ponovitev lanskega finala z Olimpijo.

Prišli: Matjašič (Sacramento, ZDA), Petek (Drava), Čermak (Viktoria Žižkov, Češ), Štor (Maribor), Amuzie (Lugano, Švi).

Odšli: Tahiraj (Hajduk), Gliha (Sint-Truiden, Bel), Kidrič (Olimpija).

Domžale: Cilj je tretje mesto

Ker so Domžale že jeseni zakockale vse možnosti, da bi ostale v realnih kombinacijah za naslov prvaka, se bodo spomladi potegovale predvsem za tretje mesto. Domžale ohranjajo klubsko tradicijo vzgoje domačih igralcev, ki jih med prestopnimi roki postavijo v izložbo za prodajo. Med najobetavnejše nogometaše novega vala spada Adam Gnezda Čerin, ki si je v januarskem terminu prislužil tudi vpoklic v reprezentanco prvoligašev pod vodstvom Matjaža Keka.

Pozimi sta moštvo od nosilcev igre zapustila Agim Ibraimi in Dario Melnjak, kar se glede na širok kader ne bi smelo preveč poznati. Domžalčani so na pripravljalnih tekmah doživeli visok poraz proti Osijeku (0:5), izgubili pa so tudi proti Mariboru (2:4). Minuli konec tedna so pripravljalno obdobje sklenili z remijem proti avstrijskemu prvoligašu Sturmu (1:1). »Ob pravem času smo se pomerili s kakovostnim nasprotnikom. Večji del tekme smo prevladovali in si pripravili veliko priložnosti za zadetek,« je za spletno stran kluba povedal Amedej Vetrih, ki bo v spomladanskem delu prvenstva tako kot Senijad Ibričić eden pomembnejših adutov trenerja Simona Rožmana. Domžale prvi test čaka v nedeljo proti Rudarju.

Prišli: Vuk (Tromso, Nor), Ibeh (Beitar Jeruzalem, Izr), Obšivač (Atyrau, Kaz), Pečnik (Celje), Santini (Osijek, Hrv – posoja).

Odšli: Melnjak (Rizespor, Tur), Kirm (Bravo), Belima (Estoril, Por), Ibraimi (Skendija, Mak), Šipek (Gorica), Urh (Dob – posoja).

Celje: Mladost in borbenost

Dušan Kosič po poldrugem letu na klopi grofov neposredno pove, kje je trenutno Celje. »Nismo daleč od vrha niti od izpada,« je opisal na včerajšnji predstavitvi pred nadaljevanjem sezone. A četudi so grofje začeli negotovo in zmagali šele na osmi tekmi, so nato kljub rezultatskim nihanjem s 26 točkami končali na sredini lestvice. Deset točk do drugega, deset do predzadnjega mesta.

Čeprav se je znova namigovalo na zveneč prestop Rudija Požega Vancaša, ki ostaja v Celju, sta bolj presenetila prekinitev pogodbe z Elvedinom Džinićem in posoja Jana Andrejašiča v Olimpijo ter obenem prazen spisek prihodov ob še dveh prekinitvah pogodb s Tilnom Pečnikom, ki je našel novo sredino v Domžalah, ter Morisom Nusujevem. Tako ima Kosič zdaj ne samo najmlajše moštvo v ligi, kar izpostavlja tudi predsednik Miloš Rovšnik, temveč v 20-letnem Janezu Pišku tudi najmlajšega kapetana. »Pomirjen sem, ker vem, da so vsi vložili veliko truda in odrekanja. To bomo znali pokazati na igrišču, a vemo, da tudi nasprotniki ne spijo. Fantom je treba dati podporo,« je Kosičev recept za pomlad.

Celjani se bodo torej zanesli na obstoječi kader, ki je dobil okrepitev tako, da je moštvo odšlo na priprave v Turčijo. Skupaj so odigrali osem pripravljalnih tekem in petkrat zmagali.

Prišli: /

Odšli: Džinić (prekinitev pogodbe), Andrejašič (Olimpija – posoja), Pečnik (Domžale), Nusuev (prekinitev pogodbe).