Če ima Maribor eno roko že na pokalu za petnajsto zvezdico, Olimpija pa je zelo pomlajena in prevetrena trdno na drugem mestu, se obeta vznemirljiv boj kar petih klubov (Aluminij, Domžale, Celje, Mura, Gorica) za tretje in četrto mesto, ki vodita v kvalifikacije za evropsko ligo. Zanimiv bo tudi troboj Rudarja, Triglava in Krškega za obstanek. Značilnost zimskega premora je, da so vsi klubi pocenili zasedbe. Pomanjkanje denarja vseeno prinaša nekaj dobrega, saj so se morali klubi zateči k lastnim silam in so tako postali bolj slovenski. Niso se množično okrepili s tujci kruhoborci sumljive kakovosti, ampak so se vrnili k osnovnemu izhodišču, da je slovenska liga idealna za vzgojo lastnih mladih igralcev in njihovo uveljavljanje. Glede na burno zimsko dogajanje ima največ možnosti za izpad iz prve lige Krško, ki bo spomladansko premiero dočakal v nedeljo proti Olimpiji. Celjani bodo gostili Gorico, Maribor Muro, Triglav se bo pomeril z Aluminijem, Domžale pa z Rudarjem.

Mura: evforija ne pojenja

Še v Mariboru štejejo, koliko navijačev Mure bo v soboto prišlo v Ljudski vrt. Štejejo in štejejo. Očitno vsaj dva tisoč. Evforije torej ni prav nič manj, čeprav so črno-beli jeseni končali na šestem mestu. Kvečjemu je zanosa še več – Fazanerija je dobila reflektorje, tako da Muro po Mariboru proti Domžalam čaka prva »nočna« tekma. Z vijoličastimi pa nato aprila še polfinale pokala. »Zelo pomembno je, da nam je klub omogočil priprave v Turčiji, ki so bile zelo dobre glede pogojev in dojemanja ciljev, ki smo si jih zastavili,« je ob zaključku priprav povedal trener Ante Šimundža. Mura je na pripravah odigrala devet tekem, kjer kot edini prvoligaš niso izgubili niti enkrat – rezimirali so tudi z moskovskim Spartakom (1:1). Ob Roku Sirku se je v napadu dokazal tudi Andrej Maroša. »Pogoje smo res dobro izkoristili,« je poudaril Žiga Kous. Mura, ki jo je jeseni po besedah Kousa presenetilo pogosto branjenje tekmecev, je pozimi skrbno kadrovala. Razšla se je z branilcem Dejanom Kurbusom in vratarjem Kristjanom Matoševičem, pripeljala pa Jona Šporna, prej kapetana ptujske Drave, ki ima prvoligaške izkušnje s Celjem, napad pa okrepila s Kevinom Žižkom, ki po nemški četrtoligaški izkušnji, kamor je šel s popotnico Brava in Maribora, išče pravo sredino, a se je na pripravah z Muro poškodoval. »Že en igralec se pozna,« poudarja Šimundža, ki vseeno izpostavlja visoko ambicioznost moštva.

Prišla: Žižek (Nürnberg, Nem), Šporn (Drava).

Odšla: Kurbus (prekinitev pogodbe), Matošević (Triestina, Ita).

Gorica: kaj lahko naredi Bašić?

Večino od devetnajstih jesenskih krogov je Gorica prebila na tretjem mestu lestvice. Na začetku tega obdobja zaradi rezultatov, proti koncu zaradi zaloge točk, ki pa je v petnajstem krogu dokončno skopnela in sledil je padec na sedmo mesto, na katerem je v tem trenutku tako od dna kot od mest, ki prinašajo Evropo, oddaljena sedem točk. Kalvarija, ki je peljala navzdol, se je začela sredi oktobra z domačim porazom z Mariborom, pravo dimenzijo pa dobila nekaj dni pozneje, ko se je pokalne zmage veselila Mura. V zadnjih štirih jesenskih krogih so celo štirikrat zapored izgubili in kmalu je postalo jasno, da vodstvo kluba tehta možnost, da bi dregnilo v čustva navijačev in odslovilo legendo Mirana Srebrniča. Pred nekaj leti je bil Srebrnič eden pomembnejših mož, ki so na pogorišču po odhodu Parme postavljali nove temelje, štiri leta pozneje se mu je po robu postavila nova, drugačna ovira. Novi strateg Nermin Bašić, ki bo v novi polsezoni edini tuji trener v prvi ligi, je prepričan, da jo je Srebrniču zagodla zasičenost, iz katere je peljal samo en izhod – odhod. Tako kot vselej bodo upravičenost poteze, ki je razdelila mesto vrtnic, pokazali rezultati. Novi trener ima v rokah pomembnega aduta, ki ga Srebrnič ni imel – povratnika Etiena Velikonjo in z njim v glavni vlogi bo tudi poskusil rešiti sezono.

Prišli: Šipek (Domžale), Velikonja (Villem II, Niz), Halilović (Radomlje).

Odšli: Humar (Tabor Sežana), Džuzdanovič (ND Primroje – posoja), Bužinel (prost igralec), Štrukelj (ND Primorje).

Rudar: prevetrili moštvo

Velenjčane spomladi čaka hud boj za obstanek med elito. V jesenskem delu so bile zmage prej izjema kot pravilo, saj so jih na devetnajstih tekmah vpisali le pet, kar je zadoščalo za osmo mesto na prvenstveni lestvici. V povprečju so vpisali manj kot točko na tekmo, z 20 doseženimi goli in 41 prejetimi pa se ponašajo z drugim najmanj učinkovitim napadom in drugo najslabšo obrambo v ligi. Pozimi so zato prevetrili svoje vrste in med drugim pripeljali Rijada Kobiljarja ter Aljaža Krefla iz Olimpije, se sporazumno razšli s štirimi igralci, še toliko pa jih poslali na kaljenje v slovenske drugoligaške klube. Prvenstvo bodo bržkone nadaljevali nekoliko samozavestneje, kot so ga decembra zaključili, saj so na štirih pripravljalnih tekmah štirikrat zmagali. Od Brd so bili boljši s 4:0, od Dravograda s 7:1, Fužinar so ugnali 3:0, generalko proti Aluminiju pred nedeljskim gostovanjem v Domžalah pa dobili z 2:0. »Želja je, da ko napadamo, napadamo skupaj in da ko se branimo, tudi to počnemo skupaj,« recept za uspeh vidi hrvaški branilec Marin Čosić, ki je pred januarskim prihodom v Rudar igral na Norveškem.

Prišli: Krefl (Olimpija), Kobiljar (Olimpija), Ćošić (Haugesund, Nor), Cinac (Šmartno – konec posoje).

Odšli: Čoralić (Brda); Mulić (Zadar, Hrv); Šantek (Dinamo Zagreb II, Hrv), Aboubakr, Šimunac, Solomun, Malnar, Dem (Fužinar – posoja), Adomako in Vrabič (oba Dravograd – posoja), Barić (Šmartno – posoja), Mlakar (Roltek Dob – posoja).

Triglav: znova boj za obstanek

Nogometaše Triglava tako kot pred letom dni tudi v letošnji sezoni čaka krčevit boj za obstanek. Lani so se rešili v dodatnih kvalifikacijah, ko so preskočili ptujsko Dravo. Kako bo to pot? Kranjčani jeseni niso razočarali, a prav tako niso pokazali dodane vrednosti. Med zimskim prestopnim rokom so Ermina Alića poslali v Olimpijo, Rok Elsner pa je odšel v Oman. V matični klub se je vrnil Aleš Mertelj. Triglav je v pripravljalnem obdobju deloval po sistemu toplo-hladno. Najzahtevnejši preizkus je doživel na Dunaju, kjer se je uspešno kosal z Rapidom in doživel poraz z 2:5, ob čemer so Avstrijci izvajali kar tri enajstmetrovke. Med večje spodrsljaje sodi poraz proti tretjeligašu Kopru (2:4), najvišjo zmago pa so dosegli proti hrvaškemu prvoligašu Istri (4:1). Edini gorenjski predstavnik v prvi slovenski ligi je del priprav opravil v Umagu na Hrvaškem. Trener Dejan Dončić je bil najbolj navdušen nad prijateljskim obračunom z Rapidom. »To je bila enkratna izkušnja. Igralci so ugotovili, da na tako visoki ravni ni časa za pretirano razmišljanje, ampak je pomembna hitra reakcija. Dobili so potrditev, da lahko vsaj enakovredno igrajo tudi proti zvenečemu evropskemu moštvu,« je za spletno stran kluba razložil Dejan Dončić.

Prišli: Mertelj (Karvina, Češ), Svraka (Birkirkara, Mal), Crnov (Krupa, BiH, Karamatić (Čelik Zenica, BiH), Kopač (Sava Kranj – konec posoje, Hasanaj (Sava Kranj – konec posoje).

Odšli: Elsner (Al Nasr Salalah, Oma), Jurić, Alić (Olimpija), Afoakwa, Osikel (Dekani).

Krško: notranji boji za oblast

V troboju za obstanek najslabše kaže Krškemu. Namesto da bi se v klubu pripravljali na krčevit boj za obstanek, so v zimskem premoru Krško pretresali notranji boji za oblast med vodstvom s predsednikom Zoranom Omerzujem na čelu in nogometno šolo, ki je ločena od delovanja kluba. Na izredni skupščini, ki je bila sklicana na pobudo vodje nogometne šole Roka Zorka, je bila izglasovana zaupnica Omerzuju. A opozicija, ki trdi, da ima klub 700.000 evrov dolga, ni odnehala, ampak je vseh 21 trenerjev mlajših selekcij zapustilo klub, drugam pa so odšli tudi številni mladi igralci. Tudi v članski ekipi je prišlo do velikega osipa kadra, saj je iz Posavja odšlo kar 15 igralcev. Že pred koncem jeseni je nogo dobil trener Alen Ščulac, v spomladanskem delu bo strokovni štab vodil izkušeni Hrvat Milan Đuričić. Krško, ki je bilo pred štirimi leti velika popestritev slovenske scene in vzor, kako novinec postane stabilen prvoligaš, se je ujelo v past, ko je v klub začelo množično voziti tujce, zlasti iz sosednje Hrvaške, kar ga bo stalo prvoligaški status.

Prišli: Majić (Fortuna Düsseldorf II, Nem – posoja), Florjanc (Brda), Batorelo (Hajduk Split II, Hrv – posoja), Štefulj (Hajduk Split, Hrv – posoja).

Odšli: Kulinits (Nomme Kalju, Est) Brekalo (Tuzla City, BiH), Ogrinec (Maribor, konec posoje), Kuntarič (Loipersdorf, Avs), Ristovski (Rijeka, konec posoje), Bajrami (Maribor – konec posoje), Škrbić (Giresenspor, Tur), Tomić, Ring Hlover, Mandić, Srečković, Žerjav, Mensah Koney, Wiredu.