Danes se je začelo sojenje 33-letnemu Elvisu Šljivarju, ki je 29. novembra lani streljal na pokriti terasi lokala Mangas bar na Zaloški cesti. »Pištolo sem usmeril v prazno steno, a ne s slabim namenom. Nikoli ne bi ogrožal nedolžnih ljudi, doma imam vendar tri otroke,« se je opravičeval. Tožilka Dragica Abrahamsberg mu očita kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti: ker je šestkrat ustrelil v steno, naj bi ogrožal življenje prijatelja, ki je sedel za isto mizo, ter še dveh gostov za sosednjo in natakarice.

Pištolo vrgel med drva

Obtoženi je povedal, da je bil pred tem pri prijatelju na Viču. Ta je bil povsem obupan, ker je njegovo dekle v Švici do smrti povozil tovornjak. Za pasom je nosil pištolo, in ko ga je vprašal, zakaj, mu je rekel, da njegovo življenje nima več nobenega smisla. Ko je šel na stranišče, je pištolo odložil, in Šljivar pravi, da jo je vzel, da si ne bi res kaj naredil. Prijatelj jo je zahteval nazaj, a ga ni poslušal in skupaj s pištolo je odšel. Nameraval jo je shraniti doma, dokler se oni ne bi spravil k sebi. Toda na poti domov se je ustavil v Mangas baru. Med pogovorom s kolegoma je beseda nanesla tudi na prijatelja in pištolo. Nermin H. ga je prepričeval, naj mu orožje pokaže, in ko je šel drugi prijatelj na stranišče, je to res naredil. Ugibala sta, ali je sploh prava, prijatelj mu je rekel, naj jo preizkusi, da bosta videla, kako je s tem. »Nameril sem v prazno steno in večkrat pritisnil na petelina. Bilo je tako hitro, da še zdaj ne morem verjeti, da je bilo izstreljenih šest nabojev,« se je zagovarjal Šljivar.

Menda sta druga dva gosta kljub pokom mirno govorila naprej, še smejala sta se. Je pa obtoženega zagrabila panika ob kriku natakarice. Šel je za njo v lokal, da bi jo pomiril, a tam ni bilo nikogar (natakarica je pričala, da je s štirimi gosti pobegnila na cesto). Je pa prišla šefinja, ki se ji je opravičil in razložil, kaj se je zgodilo. V paniki je začel pobirati tulce s tal, pištolo odvrgel pod neki nadstrešek med drva, na poti proti domu je od vsega hudega bruhal. Vso noč ni spal, naslednji dan pa je šel na policijo. »Naredil sem napako, zelo mi je žal. Doma zaradi mene trpijo otroci in žena. Tudi zaradi natakarice mi je žal, mlada je in nehala je delati tam,« je izjavil in dodal, da se je pripravljen vsem opravičiti in povrniti škodo. Šljivar je od dogodka naprej v priporu.

Niso bili neposredno ogroženi

Zaslišali so tudi Nermina H. »Čutim se krivega. Če ne bi vztrajal, da mi pokaže pištolo, se to sploh ne bi zgodilo,« je pričal. In da si nobeden od njiju ni mislil, da je prava. Na vprašanje, zakaj je ustrelil šestkrat, če je bilo že po prvem strelu jasno, da ne gre za igračko, ni znal odgovoriti. Pobarali so ga tudi, zakaj nista vzela ven nabojnika, pa bi tudi videla, da je prava. »Res ne vem, kako to gre,« je odvrnil. »Kaj niste služili vojske?« je vprašala tožilka. »Sem, ampak so me ocenili za nesposobnega,« je odgovoril.

Sojenje se bo nadaljevalo sredi marca, ko bodo zaslišali tudi izvedenca za balistiko Franca Sabliča, ki ga je angažirala obramba. Po njegovem je Šljivar streljal z razdalje desetih metrov. Natakarica je bila tri metre levo od strelca, gosta pa štiri metre od strelne linije. Njihovo življenje zaradi strelov po njegovi oceni ni bilo neposredno ogroženo.