Britanska premierka Theresa May je včeraj odšla na vnovične, večerne pogovore o brexitu s predsednikom evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem, ki pa je že vnaprej dejal, da ne pričakuje »preboja« v njenih poskusih, da bi se na novo pogajali o irski varovalki, ki je del novembra lani podpisanega sporazumu o umiku Britanije iz EU. V Bruslju podobno kot v Britaniji vse številnejši mislijo, da je cilj njenih potovanj na pogovore z vodilnimi možmi EU to, da bi zmanjkalo časa za karkoli drugega kot omenjeni sporazum, ki ga je z Brusljem sklenila njena vlada, britanski parlament pa ga ni podprl.

Je pa Mayeva včeraj v Bruselj prispela še nekoliko politično oslabljena, saj je njena konservativna stranka izgubila tri poslanke, ki so glasne nasprotnice brexita in zagovornice novega referenduma. Po izstopu iz stranke so se pridružile neodvisni protibrexitski skupini, ki jo je ustanovilo osem poslancev, ki so v minulih dneh izstopili iz laburistične stranke. Ta skupina tako šteje že enajst poslancev.

Večinska podpora vladi je lahko ogrožena

Trojica konservativnih poslank, od katerih je najbolj znana Anna Soubry – tudi zato, ker so jo javno agresivno nadlegovali skrajno desničarski zagovorniki brexita in jo zmerjali z izdajalko – trdi, da se utegne neodvisni skupini pridružiti še precej več poslancev konservativne stranke. Že če bi se ji samo štirje, konservativna stranka ne bi mogla več doseči večine, do katere ji že zdaj pomaga podpora severnoirskih unionistov DUP, s katerimi ima sklenjen sporazum. Mayeva je dejala, da jo žalosti odločitev trojice, a v isti sapi dodala, da sama ravna prav, ker hoče »doseči brexit«.

V odstopni izjavi so tri poslanke napisale, da ne morejo več ostati članice vladajoče stranke, ker so njena politika in prioritete trdno v rokah ERG in DUP (ERG je kratica za Evropsko raziskovalno skupino, desničarsko probrexitsko krilo konservativcev, ki navija za nesporazumni brexit).

Brexitski izid še bolj nejasen

Trojica poslank je tudi napisala: »Brexit je spremenil konservativno stranko. Spodkopal je njena prizadevanja, da bi se posodobila. Žalostno neuspešna je pri nasprotovanju trdi liniji ERG, ki odkrito deluje kot stranka v stranki s svojim voditeljem (Jacobom Rees-Moggom), svojo disciplino in svojo politiko.« Premierko Mayevo je obtožila, da je po referendumu o brexitu ignorirala vse, ki so glasovali proti (takšnih je bilo 48,1 odstotka volilcev).

Razcep v konservativni stranki je res manjši (tri poslanke) kot v laburistični stranki (osem poslank in poslancev), a še ni končan. Oba pa utegneta odločilno vplivati na končni izid brexita. Kakšen bo ta, je danes še manj jasno, kot je bilo včeraj, čeprav je do uradnega brexitskega dne samo še 36 dni. A zdi se, da sta po najnovejšem potresu visoke stopnje na britanskem političnem parketu tako izstop iz EU po sporazumu, ki ga je z EU sklenila Mayeva, kot brexit brez sporazuma manj verjetna, kot sta bila pred njim.