Hunt verjame, da bi dogovor z unijo glede irskega varovala britanski vladi omogočil pridobitev parlamentarne podpore za ločitveni sporazum z unijo, obenem pa bi zagotovil spoštovanje velikonočnega dogovora.

Irsko varovalo, zaradi katerega britanski parlament januarja ni podprl dogovora z unijo, naj bi preprečilo nastanek trde meje med Irsko in Severno Irsko. Varovalo v primeru, da ne bo ustrezne rešitve v pogajanjih o sporazumu o prihodnjih odnosih, predvideva vzpostavitev enotnega carinskega območja EU in Združenega kraljestva ter veljavnost nekaterih pravil notranjega trga za Severno Irsko.

Britanska vlada si po porazu v parlamentu prizadeva za spremembo dogovora, toda unija vnovična pogajanja o ločitvenem sporazumu zavrača. V Bruslju sicer prav danes vnovič pričakujejo britansko premierko Thereso May, a poudarjajo, da dogovora ne bodo odpirali, pripravljeni so se pogovarjati le o političnih zagotovilih.

Med možnostmi, ki se omenjajo, je tudi preložitev brexita, sicer napovedanega za 29. marec. A to bi, kot je danes dejal Hunt, le vodilo v ohromitev Velike Britanije in EU oziroma bi vse skupaj kot senca viselo nad obema. Preložitve brexita zato ne vidi kot rešitev.

Vodja britanske diplomacije Hunt je danes na obisku v Berlinu, v četrtek pa bo obiskal tudi Ljubljano in se srečal z zunanjim ministrom Mirom Cerarjem.