Mayeva je danes prišla v Bruselj v okviru prizadevanj, da bi v britanskem parlamentu vendarle zagotovila podporo dogovoru o brexitu, ki ga je njena vlada novembra lani izpogajala z EU.

Združeno kraljestvo naj bi iz Evropske unije izstopilo 29. marca. A malo več kot mesec dni pred brexitom britanski parlament še ni potrdil ločitvenega sporazuma z EU. Glavni kamen spotike je za številne britanske poslance irsko varovalo, s katerim naj bi se izognili trdi meji na irskem otoku.

Pričakovanja glede srečanja z Junckerjem sicer niso bila visoka, sta se pa voditelja glede na skupno izjavo za javnost po srečanju razšla v pozitivnem duhu. Iskala sta rešitve, katere dodatne garancije bi bile potrebne glede varovala za Severno Irsko. Pri tem sta vnovič podčrtala, da se je treba izogniti "trdi" meji na irskem otoku, hkrati pa zagotoviti enotnost tako evropskega enotnega trga kot tudi Združenega kraljestva.

Dogovorila sta se še, da bosta glavna pogajalca Michel Barnier in Stephen Barclay nadaljevala iskanje možnosti za rešitev zapleta, nato pa jih bosta Mayeva in Juncker v tem procesu znova preučila. Dogovorila sta se, da se bosta srečala še pred koncem meseca, so še sporočili iz Evropske komisije.