Predsednik upravnega odbora BIA Separations Emmerich Zöchbauer je ob sprejemu avstrijske veleposlanice uvodoma poudaril pomen genske terapije, ki je tehnologija prihodnosti: »Kmalu ne bomo več zdravili samo simptomov bolezni. Z zamenjavo okvarjenih genov bomo zdravili ljudi in tako preprečili, da pride do razvoja bolezni. BIA Separations je razvila unikaten produkt, ki je brez prilagajanja enako uporaben tako za laboratorijske namene kot za velike proizvodne obrate v farmaciji. Podjetje je primerljivo z Applom v zgodnjih fazah, ko so razvili inovacijo, ki jo danes uporablja ves svet.«

Avstrija je največji evropski kupec

Soustanovitelj in direktor podjetja BIA Separations Aleš Štrancar se je v nadaljevanju dotaknil tudi poslovanja in predstavil razvojno strategijo podjetja: »Pred dvajsetimi leti se je največ projektov izvajalo v Evropi, danes se je glavnina preselila v ZDA. Za BIA Separations ameriški trg predstavlja 90 odstotkov izvoza, druga najpomembnejša država pa je prav Avstrija, iz katere prihajajo tudi investitorji, ki so pred dvema desetletjema med prvimi podprli podjetje.«

Veleposlanico Berka je poleg vprašanja pridobivanja kadrov na lokaciji v Ajdovščini med drugim zanimalo, kako BIA Separations danes zaznava razliko med ZDA in Evropo. »Razlika je v pragmatičnosti in ciljni usmerjenosti. To dvoje omogoča, da se v ZDA stvari odvijajo hitro, v Evropi pa je ovira usmerjenost v predpise namesto v skupen rezultat. Pri nas pa stvari vseeno obračamo na glavo. Naš kader ne hodi v ZDA, temveč je naš glavni znanstvenik prišel živet iz Kalifornije v Ajdovščino,« je pojasnil Štrancar.

Ekstremna rast na področju genske terapije

BIA Separations je med vodilnimi podjetji na svetu na področju genske terapije. Podjetje je na področju čiščenja zdravil med drugim razvilo tehnološko rešitev monolitne kromatografske kolone za proizvodnjo, čiščenje in analizo večjih bioloških molekul, ki je patentirana v kar 51 državah sveta. »Področje genske terapije ima velik potencial v svetu in beleži eksponentno rast. V BIA Separations smo sredi širitve in do naslednjega leta načrtujemo petkratno povečanje obsega posla, do leta 2022 pa tridesetkratno,« je napovedal Štrancar.

Razvoj in inovacije podjetja so rezultat slovenske ekipe, ki prihaja iz raziskovalnega okolja, in je sistematično podprta z mednarodnimi naložbami slovenskega, italijanskega in avstrijskega kapitala – predvsem zasebnega, delno pa tudi državnega. Dvajsetletna tradicija razvoja podjetja sloni na edinstvenih kompetencah strokovnjakov na področju genske terapije, ki pri inoviranju uporabljajo najsodobnejšo tehnologijo.

Srečanja se je udeležil tudi mag. Matej Skočir, vodja sektorja za internacionalizacijo iz ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, avstrijsko veleposlanico pa je spremljal namestnik avstrijskega trgovinskega svetovalca mag. Stefano La Croce.