Trump naj bi nekdanjemu vršilcu dolžnosti pravosodnega ministra ZDA Matthewu Whitakerju predlagal, naj na čelo newyorških preiskav, ki razkrivajo ozadja njegovih poslov iz časa, preden je postal politik, imenuje tesnega zaveznika Geoffreyja Bermana. Whitaker naj bi mu odgovoril, da je to nemogoče, ker se je Berman sam izločil iz preiskav, ker je preblizu predsedniku. Trumpa naj bi to zelo razjezilo.

Če se poročilo izkaže za resnično, gre za oviranje pravosodja oziroma poskus vplivanja na preiskavo, kar je prekršek za odstavitev s položaja. Če poročilo drži, je Whitaker pred dnevi pod prisego lagal kongresu, ko je zagotovil, da Trump nanj ni nikoli pritiskal glede preiskav. Demokrati že napovedujejo preiskavo ali ovadbo Whitakerja.

New York Times tudi poroča, da naj bi Trumpovi odvetniki mahali pred nosom s pomilostitvijo odvetnikom nekdanjega šefa Trumpove kampanje Paula Manaforta in nekdanjega svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna. Če se izkaže, da je to res, bi bil lahko to razlog za odstavitev s položaja.

Trump proti preiskavi ni deloval sam

Trump v svoji ofenzivi proti preiskavi posebnega tožilca Robeerta Muellerja ni bil sam, ampak je imel ob sebi nekaj tesnih zaveznikov v kongresu, ki so se po poročanju New York Timesa julija lani odločili, da ga aktivno onemogočijo.

To je bilo sicer znano že nekaj časa, saj so kongresniki, kot je nekdanji republikanski predsednik odbora za obveščevalne zadeve Devin Nunes, nosili zaupne podatke od Muellerja k Trumpu. Nunes se bo morda zaradi tega soočil s kazensko preiskavo.

»Predsednik ZDA izkorišča svoje zaveznike v kongresu, da se vpletajo v kazensko preiskavo. To je nekaj, česar v svoji karieri še nisem videl,« je dejal pravni komentator televizije Fox upokojeni sodnik Andrew Napolitano.