Župan Crans Montane Feraud je za lokalni časnik Le Nouvelliste povedal, da hitijo z reševanjem zasutih. »Šokirani smo in upamo na dobre novice za te ljudi,« je dejal. Časnik navaja, da so iz snežne mase potegnili štiri ljudi, vendar njihovo zdravstveno stanje ni znano. Zaenkrat tudi ni poročil o kakih mrtvih.

Plaz se je sprožil okoli 14.30 na smučišču Plaine-Morte, na progi kandahar. Ta proga leži na nekaj manj kot 3000 metrih nadmorske višine in je najvišja na območju Crans Montane. Zasulo je okoli 400 metrov smučišča. Na območju je bilo sicer precej ljudi, saj so v Švici zdaj šolske počitnice, še navaja AFP.

Zakaj se je sprožil plaz, in to na smučišču, kar je zelo redko, še ni znano. Na območju je bila sicer razglašena druga od petih stopenj nevarnosti pred snežnimi plazovi.

Švicarska meteorološka služba WSL je v ponedeljek opozorila, da bi se lahko na senčnih pobočjih na zahodu Švice pojavili »mehki in šibki sloji« snega, medtem ko bi se sneg na sončnih legah na višinah nad 2500 lahko začel topiti in bi snežna podlaga lahko postala nestabilna.