Srebro, premierno Švedsko na domačem prvenstvu, je pripadlo domačinki Anni Swenn-Larsson (+0,58), bron Slovakinji Petri Vlhovi (+1,03), ki je lahko več kot zadovoljna s tremi kolajnami, slalomskim bronom, veleslalomskim zlatom in kombinacijskim srebrom, toliko, kolikor jih ima ameriška tekmica. Vodilna po prvi vožnji Švicarka Wendy Holdener je že v zgornjem delu naredila napako, ki jo je stala stopničk.

Shiffrinova, ki je bila tretja po prvi vožnji, je uprizorila popoln napad na že zelo razmehčani finalni progi, ki je tekmovalkam pred njo delala precejšnje preglavice. A Shiffrinove zmehčana površina ni ustavila, z najhitrejšo vožnjo na drugi progi je naslovom slalomske svetovne prvakinje iz 2013, 2015 in 2017 dodala še naslov iz Areja 2019.

Po zmagi planila v jok

»Tako sem srečna. Vse skupaj je noro. To je bilo pa res neverjetno. Na drugi progi sem res napadla, v teh res težkih razmerah. V tem trenutku ne morem verjeti, da mi je uspelo. Danes sem bila psihično na dnu. Moj največji izziv je bil: zajemi zrak in dihaj. Še nikoli nisem doživela česa takšnega, bilo je kar grozljivo. Ampak nisem bila edina, ki se je danes tako počutila,« je po velikem podvigu razlagala zgovorna in simpatična Američanka, ki so jo po spodletelem nastopu Holdenerjeve, kar je pomenilo, da je zlato njeno, premagala čustva in je planila v jok.

Olimpijska prvakinja v disciplini iz Sočija (2014) je osvojila svojo še osmo kolajno na SP, šesto zlato. Prvič v 32 letih je smučarka na istem prvenstvu osvojila kolajne v superveleslalomu, veleslalomu in slalomu. Edina ob Shiffrinovi, ki ji je to uspelo, je Slovenka Mateja Svet, ki je bila leta 1987 srebrna v veleslalomu ter bronasta v superveleslalomu in slalomu. Shiffrinova je bila v Areju zlata v superveleslalomu in slalomu ter bronasta v veleslalomu.

Shiffrinova z izpraznjenimi baterijami

Američanka, ki se ni najbolje počutila, po prvi vožnji je tožila, da ima »izpraznjene baterije«, je upravičila najvišja pričakovanja. Tekmovalka, ki bo 13. marca praznovala svoj 24. rojstni dan, je z izjemno popotnico pripotovala v Are. Na sedmih specialnih slalomih v tej zimi pred prvenstvom jo je le v Flachauu premagala Slovakinja Petra Vlhova, na ostalih šestih je bila prva, tudi na zadnji tekmi pred letom na Švedsko v Mariboru.

Najboljšo smučarko zadnjih dveh zim bo v boju za drugi veliki kristalni globus v seštevku zime na preostalih tekmah svetovnega pokala težko premagati. V tej zimi je v svetovnem pokalu osvojila že 16 stopničk, od tega ima 13 zmag. Že takoj na začetku prvenstva v Areju je bila zelo dobro razpoložena. Z dvema stotinkama sekunde prednosti pred Italijanko Sofio Goggia je dobila svoje prvo zlato v superveleslalomu. Kombinacijo, na kateri je slavila Švicarka Wendy Holdener, druga je bila Vlhova, in smuk, na katerem je zmagala Ilka Štuhec, je izpustila.

V veleslalomu je bila Vlhova v finalu podjetnejša za svojo prvo zlato kolajno in prvo slovaško zlato na prvenstvih sploh. Shiffrinova se je morala zadovoljiti z bronom. Pri svojih 23 letih se je s petimi naslovi svetovne prvakinje med najuspešnejšimi Američani izenačila s Tedom Ligetyjem, ki še tekmuje, a je bil v Areju daleč od vrha. S sedmimi kolajnami se je izenačila z Ligetyjem, le eno več ima kot najuspešnejša Američanka Lindsey Vonn, ki je svojo zadnjo osvojila v Areju s smukaškim bronom na zadnji tekmi v karieri.

Slovenkam ni steklo

Slovenke niso imele svojega dne. Meta Hrovat in Neja Dvornik sta odstopili v prvi vožnji, Ana Bucik, 19. na prvi progi, je predčasno končala finalno vožnjo, Maruša Ferk pa je nastopila že po razglasitvi nosilk kolajn, kot 31. po prvi vožnji. Njen skupni zaostanek je znašal več kot osem sekund za končno 27. mesto.

»Danes enostavno ni steklo. Lahko rečem, da še vedno verjamem v svoje sposobnosti. Ponovno je bila tekma, ki ni prinesla želenega rezultata. Na svetovnem prvenstvu štejejo le medalje, čeprav bi tudi uvrstitev med petnajst bila dobrodošla. Vse, kar ni medalja ali uvrstitev med petnajst, pa to ni pravo smučanje. Nič lepega si ne mislim o temu dnevu, bom pa poskušala to enostavno prebroditi do naslednje tekme,« je bila razočarana Maruša Ferk.

Prvenstvo se bo sklenilo v nedeljo z moškim slalomom, na katerem bosta slovenski orožji srebrni kombinatorec Štefan Hadalin in Žan Kranjec, ki je bil na veleslalom peti.