Od skupno 21 slovenskih medalj na svetovnih prvenstvih jih je bilo po šest osvojenih na veleslalomih in slalomih, štiri na superveleslalomskih tekmah, tri v različnih izvedbah kombinacije, dve pa v smuku. Za zadnjo je v St. Moritzu pred dvema letoma poskrbela Ilka Štuhec, ki bo v Areju branila naslov najboljše smukačice na svetu.

Mariborčanka je v tej zimi uprizorila sijajno vrnitev po poškodbi in operaciji kolena, zaradi česar je izpustila vso lansko olimpijsko sezono. Osemindvajsetletnici poškodbe niso tuje. Kot najstnica si je na pripravah v Čilu strgala vse kolenske stranske in prednje vezi ter si poškodovala meniskus, za njo pa so kar pet operacij in dolga leta rehabilitacij. A smučarka ASK Branik je vztrajala, njen trmasti karakter in želja po uspehu pa sta ji že kot najstnici pomagala do naslova svetovne mladinske prvakinje v slalomu, kombinaciji in smuku.

V svetovnem pokalu je debitirala leta 2007, po letih nabiranja tekmovalne kilometrine in slabih rezultatih pa je eksplodirala v sezoni 2016/2017, ki jo je sklenila s 1325 osvojenimi točkami, drugim mestom v seštevku svetovnega pokala in že omenjeno zlato smukaško kolajno na svetovnem prvenstvu. Da se je izstrelila iz povprečja, ima veliko zaslug predvsem njena ekipa s trenerjem Grego Koštomajem, mamo Darjo Črnko in kineziologinjo ter zaupnico Anjo Šešum na čelu.

Kranjec po stopinjah Strela?

Če sta od zadnje slovenske medalje v ženski konkurenci minili dve leti, v moški nanjo čakamo že vse od leta 2001. Nazadnje jo je na slalomu v St. Antonu osvojil Mitja Kunc, ki je bil uvrščen na tretje mesto. Pred njim sta leta 1982 v Schladmingu Boris Strel v veleslalomu in Bojan Križaj v slalomu dobila bron ter srebro, sedem let pozneje pa je bil Tomaž Čižman v Vailu tretji v superveleslalomu. Osemnajstletno sušo utegne prekiniti Žan Kranjec – veliki dolžnik zadnjega svetovnega prvenstva pred dvema letoma v St. Moritzu, ki ga je v svoji paradni disciplini, veleslalomu, sklenil z odstopom.

Smučar iz Bukovice pri Vodicah je v minuli sezoni v Alta Badii s tretjim mestom vpisal prve stopničke, v aktualni pa postal član elitne sedmerice in prvič okusil slast zmage. Najhitrejši je bil na veleslalomu v Saalbachu in po Borisu Strelu postal komaj drugi Slovenec z zmago v tej disciplini. »Apetiti so zagotovo visoki. Že prej sem jih imel, ampak dokler nimaš kakšnega res vrhunskega dosežka, je manj realno razmišljati o najvišjih mestih. Za Are zagotovo razmišljam o najvišjih mestih, se pa ne obremenjujem toliko z rezultatom, kot bom poskušal biti skoncentriran na svoje smučanje in izvedbo,« ostaja previden Žan Kranjec. Član ljubljanskega smučarskemu društva Novinar velja za vsestranskega športnika. V mladosti je namreč poleg smučanja treniral tudi judo, tako v osnovni kot srednji šoli pa se je rad udeleževal tudi šolskih tekmovanj v atletiki.