Za nastop na svetovnem prvenstvu v Seefeldu, ki se bo začelo že sredi tedna na Tirolskem, bo v reprezentanci šest tekačic in trije tekači. Šesterica bo že danes v smučini na mali generalki svetovnega pokala v vasici Cogne v Italiji.

Današnji drsalni sprint bo še toliko pomembnejši, ker se bodo v četrtek, 21. februarja, nad Innsbruckom prav v tej disciplini že pomerili tudi za kolajne svetovnega prvenstva. Poleg tega bo danes tudi izbirna tekma za zadnje četrto mesto na startni listi za Seefeld. Medtem ko se je Katja Višnar kot najboljša v sezoni zaradi visoke nadmorske višine iz previdnosti odpovedala poti v eno od stranskih dolin Aoste, je bitka za četrto startno številko v sprintu med Vesno Fabjan in Evo Urevc. Slednja, 23-letna tekačica ŠD Gorje, si je minuli teden v Lahtiju senzacionalno pritekla najboljši čas v kvalifikacijah, in to z velikansko prednostjo. Skoraj neverjetno. Da bo Eva slovenski ženski Klaebo, kot jo je poimenoval glavni trener Nejc Brodar, ji manjka predvsem izkušenj za taktične teke v izločilnih tekih. Norvežan Johannes Hosflot Klaebo je zmagal devet od zadnjih trinajstih sprintov, Eva Urevc je v Lahtiju končala kot 13. »Dober čas v kvalifikacijah mi daje samozavest, da sem hitra, močna, sposobna, in motivacijo, da se z več izkušnjami lahko prebijem skozi četrtfinale in naprej. Glede izbirne tekme za Seefeld se ne obremenjujem. Mislim, da si zaslužim nastop. Jutri bom to pokazala. Niti malo ne dvomim o svojih sposobnostih,« je samozavestna tekačica mladega vala Eva Urevc.

Moč slovenske ekipe v sprintu se kaže predvsem v tem, da je na drugi strani današnjega reprezentančnega izbora nosilka olimpijske kolajne iz Sočija, tekačica, ki je dolgo desetletje ob Petri Majdič predstavljala moč slovenskega drsalnega sprinta. Vesna Fabjan, ki ji prizorišče skoraj 1500 metrov visoko med tritisočaki ni preveč pogodu, bojeviti duh brez predaje skriva v sebi: »Predvsem sem prišla sem tekmovat zase. Kaj bo to pomenilo za naprej, bomo videli. Želim odnesti čim več.« Anamarija Lampič, Miha Šimenc in Alenka Čebašek želijo potrditev za samozavest. »Pričakovanja rastejo. Seveda si znova želim polfinale,« je motiviran Logatčan Miha Šimenc, ki je to zimo že sedmič med petindvajseterico, deseto mesto iz Dresdna pa zgodovinsko visoko za slovenski moški smučarski tek. Za Alenko in Anamarijo je doseg veliki finale šesterice, izkupiček glede na čase kvalifikacij je podpovprečen. Poseben razlog? »Res je, kot je že Petra Majdič nekoč dejala, da je med tekačicami manj taktike kot pri tekačih. Tečemo in se zapodimo kot kure, se zaletavamo na polno, ne razmišljamo, medtem ko fantje tečejo premišljeno. Raje bi tekla med fanti,« pravi Anamarija Lampič. Razmišljanje dobro pozna iz družine. Mlajši brat Janez bo tudi iskal priložnost za trideseterico. Za Seefeld sta od omenjenih povabljena še Anita Klemenčič in Benjamin Črv.