»Vrhunec sezone je pred vrati. Smo v zaletu, v svojem svetu. Poskušamo se osredotočiti na najpomembnejše. Tudi sina Ludviga poskušam pustiti bolj ob strani, čeprav bom zdaj bolj malo z njim. Smo v najbolj pomembnem obdobju, moramo paziti na vse, na zdravje posebej. Za Seefeld to potrebujemo. Tam želim pokazati, kaj znam in zmorem. Verjamem, da je možno priteči do kolajne, je pa sprint in vse je mogoče. O kolajni ne razmišljam. Premišljujem pa, kaj moram narediti, potem bomo videli, kakšen bo rezultat.« Tako je včeraj v zimski idili Planice na enem zadnjih skupnih treningov celotne reprezentance razmišljala Katja Višnar. V tekaški reprezentanci velja za osrednjo osebnost in eno glavnih nosilk. To je v vseh pogledih očitno tudi pred vrhuncem letošnje sezone – nordijskim svetovnim prvenstvom, ki se začne čez dva tedna, točneje 20. februarja, v tirolskem Seefeldu. Vrhunec za mnoge bo že dan pozneje v sprintu.

Pokalni Lahti in Cogne ter svetovni Seefeld so naslednje tri postaje za smučarske tekače in tekačice. »Konkurenca v tekaški ekipi je trenutno zelo močna in imamo visok nivo. Imamo različne kvalitete posameznic, kar dviguje dosežke na tekmah in seveda s tem tudi vzdušje in zaupanje v delo celotne ekipe,« je povedala Katja Višnar, potem ko je opravila intervale in sprinte skupaj z Alenko Čebašek. Podoben par sta bila Miha Šimenc in Janez Lampič. Vse je na smučeh z nasveti spremljal svetovalec Ola Vigen Hattestad, glavni trener Nejc Brodar je bil zraven s štoparico. Anamarija Lampič je imela počasnejši regeneracijski ritem, Vesna Fabjan tudi. Zjutraj v mrazu je tekla še s posebno zaščitno masko. Vse z mislimi na Seefeld.

Za tekači in tekačicami sta uspešna uvodna meseca. Statistika uvrstitev kaže največ uvrstitev med trideseterico od sezone slovesa Petre Majdič. Pohvalijo se z največjim številom tekačev in tekačic med elito. Ob tem se večina pohvali še z dosežki kariere. Od Mihe Šimenca, ki je kot prvi Slovenec pritekel med deset v svetovnem pokalu, do Anamarije Lampič, ki je prvič pritekla med deset na razdalji, in Alenke Čebašek prvič med šest v sprintu. Katja Višnar nosi zastavo najboljše uvrstitve z dvema petima mestom kot dosežka sezone. Le Vesna Fabjan se posebej še ne more pohvaliti, a pred nemara zadnjo veliko tekmo kariere je še posebej motivirana. Katja Višnar in Vesna Fabjan se zavedata, kako nehvaležno je četrto mesto s svetovnega prvenstva. Prva ga je pritekla 2013 v dolini Fiemme, druga dve leti prej po znamenitem boju s Petro Majdič v Oslu 2011.

Reprezentanca za Tirolsko še ni določena, saj bo glavni trener Nejc Brodar počakal do konca tekem svetovnega pokala v Lahtiju v tem koncu tedna. In ni odveč pripomniti, da je veliko rivalstvo za nastop tudi znotraj ekipe. Še posebej za štiri mesta v drsalnem sprintu, paradni disciplini. Vesna Fabjan in Eva Urevc kandidirata za zadnje, četrto mesto na startni listi. Tekačici za vse terene in razdalje sta Anamarija Lampič in Alenka Čebašek: »Za svetovno prvenstvo imam kar visoke cilje. Upam, da se bo vse izšlo optimalno. Tudi teren in smučine v Seefeldu so mi všečne, sploh pa trideset kilometrov,« pravi Alenka Čebašek. Podobno govori Lampičeva. Najbolj sproščen se zdi Miha Šimenc. »Prvi cilj svetovnega prvenstva je uvrstitev med najboljšo trideseterico. To je osnova. Želja pa je seveda polfinale med dvanajst in več. Tekme pokala v naslednjem tednu bodo dobra priprava na Seefeld,« tekač TSK Logatec ne skriva visoke motivacije, ki posega v zgodovino dosežkov Mateja Sokliča, ki je bil v moderni dobi teka 13. na svetovnem v dolini Fiemme 2003, med deset pa le pionir Franc Smolej v dobi pred drugo svetovno vojno. Pri 23 letih je med peščico vrstnikov, ki izpodrivajo starejše. Ekipa Nejca Brodarja je zadnje priprave opravila v Ramsauu pod Dachsteinom. Ne naključno. Planota pod Dachsteinom leži na 1300 metrih, na podobni višini kot Seefeld in tudi sneg je podoben. Planica je bila le kratka postaja na poti.