Vendar nam pogled v bližnjo prihodnost prinaša kar nekaj negotovosti, ki bi lahko močno spremenile trende na trgih. Poleg vseh izzivov tako na politični kot na gospodarski ravni, ki jih imajo posamezne države, se pojavlja nekaj tveganj, ki imajo vpliv prav na celotno evropsko območje. Zagotovo ena največjih neznank, na katero bomo kmalu dobili odgovor, je brexit. O morebitnih posledicah tako imenovanega trdega izstopa ni treba izgubljati besed, saj je bilo o tem že veliko zapisanega. Trg se glede tega vprašanja odziva kar pretirano umirjeno. Priprave podjetij na morebitni trdi izstop so v polnem teku. Opazimo lahko, da imajo skoraj vsa podjetja že izdelane krizne načrte, veliko pa jih je že preselilo del poslovanja, sedež podjetja ali pa so odpovedala načrtovane naložbe. Glede na vse to preseneča umirjenost na trgih in prepričanje o pozitivnem razpletu. Kakršen koli že bo izstop, pa Združeno kraljestvo ne bo sodelovalo na naslednjih evropskih volitvah. Te bi lahko kar dodobra spremenile trenutna politična razmerja moči. Nekateri politični analitiki napovedujejo, da bi stranke s skrajnimi prepričanji lahko zasegle celo tretjino sedežev v evropskem parlamentu. Čeprav je zaznati rahlo zmanjšanje podpore nekaterim populističnim strankam, pa so te zgodovinsko gledane še vedno relativno visoke. Velike težave pri doseganju večine znotraj parlamenta se tako ponujajo same po sebi. Zanimivo bo tudi opazovati, kdo bo zasedel najpomembnejša mesta v evropski politiki. Vsekakor pa si kot vlagatelji v že tako zbirokratizirani Evropi zagotovo ne želimo še neučinkovitega parlamenta, ki ne bi bil sposoben sprejemati odločitev.

Poleg vseh tveganj, ki izhajajo iz evropskega prostora, je zaradi globalizacije evropski trg na udaru tudi zaradi drugih tveganj. Med njimi je zagotovo eno izmed največjih razplet trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko. Začetek naslednjega meseca se izteka obdobje premirja, za katero sta se dogovorili državi. Nič pa ne kaže, da bi resno že bili blizu kakšnega trajnega dogovora. Najverjetnejši razplet, podaljšanje obdobja premirja, ne ponuja dolgotrajnih rešitev in negotovosti samo premika pozno v pomlad.

Kljub umirjanju gospodarske rasti in vsem tveganjem pa nas lahko pomirja to, da so trgi, glede na gibanje borznega indeksa, glede razpleta dogodkov za zdaj optimistični. Upamo lahko, da se bo optimizem izkazal za upravičenega in da nas čaka lepa borzna pomlad.