Počasnejša normalizacija obrestnih mer v Evropi in ZDA je tudi v tem tednu skrbela za optimizem vlagateljev. Po vzoru ECB in Fed je tudi indijska centralna banka nepričakovano znižala ključno obrestno mero. Indija je tudi odpravila omejitve za investicije izven domače države in postavila blažja pravila za izposojanje denarja v tujini za domača podjetja.

Oči vlagateljev so še vedno usmerjene v pogajanja med Trumpom in Kitajsko, kjer smo priča pozitivnim premikom ob še vedno nepopustljivih zahtevah Trumpa. Ameriški predsednik pravi, da se ne bo zadovoljil samo z zmanjšanjem trgovinskega primanjkljaja, ampak želi z dogovorom zaščititi ameriška podjetja in zaposlene. Hkrati se ne namerava srečati s kitajskim predsednikom pred 1. marcem, ko poteče dogovor o prekinitvi trgovinske vojne. Ob nadaljevanju trgovinske sage je vedno več opozoril, da negotovost škoduje globalnemu gospodarstvu. V preteklem tednu je tako tudi avstralska centralna banka po vzoru ostalih institucij znižala napovedi gospodarske rasti.

Za negativno vzdušje v drugi polovici tedna je poskrbelo znižanje napovedi analitikov glede prihodnjega poslovanja ameriških družb. Ta trend je prisoten že od začetka leta in v prvem četrtletju letošnjega leta se pričakuje upad dobičkov v primerjavi z lanskim prvim četrtletjem. V letošnjem letu sicer analitiki pričakujejo spodbudno 6-odstotno rast dobičkov, kar je vseeno bistveno nižje od preteklih let.

Vlagatelji so v preteklem tednu pozorno spremljali objavo velikana Alphabet, lastnika iskalnika google. Ta je objavil rezultate nad pričakovanji, a vendar zaradi upada marž in kar 65-odstotnega dviga investicij zunaj osnovne dejavnosti ni zadovoljil analitikov. Na evropskih tleh je razočaral Daimler, ki je lani doživel 29-odstotni upad dobička, in opozarja, da bodo trgovinske vojne terjale svoj davek tudi v letu 2019. Med četrtletnimi objavami podjetij v Evropi smo videli tudi nekaj pozitivnih presenečenj. Delnice prodajalca nakita Pandora so pridobile 18 odstotkov vrednosti ob objavi četrtletnih rezultatov in predstavitvi nove strategije, ki med drugim vključuje ukrepe za znižanje presežnih zalog. Dobre objave prihajajo tudi iz evropskih bank, tako je recimo vrednost delnice banke ING poskočila za 6 odstotkov ob objavi dobička nad pričakovanji. Pozitivno razpoloženje se je razširilo tudi med italijanske banke, saj je bilo povpraševanje po skupni sindicirani izdaji obveznic rekordno, kar kaže na popuščanje negotovosti glede italijanskega bančnega sistema.

Ob koncu tedna se je negativno razpoloženje nadaljevalo zaradi morebitnega ponovnega zaprtja služb zvezne administracije v ZDA, saj Trump in kongres ostajata na nasprotnih bregovih. Četrtkovo srečanje Therese May v Bruslju 50 dni pred brexitom ni obrodilo želenega napredka, kajti EU ne popušča. Trge je dodatno prestrašil guverner angleške centralne banke Mark Carney, ki je izpostavil, da britansko gospodarstvo ni pripravljeno na izstop iz EU brez sporazuma in da mu trenutna negotovost škodi. Tako ni presenečenje, da je januarska vrednost anketnega indeksa prihodnje proizvodne aktivnosti v evrskem območju pri 51 indeksnih točkah, kar kaže na skorajšnji zastoj proizvodnega sektorja.