»To, da imamo na Jesenicah prvo sončno elektrarno na večstanovanjski stavbi, je velik uspeh. Ker s tem prvič ljudje, ki živijo v blokih, dobivajo enake možnosti kot tisti, ki živijo v hišah. Do zdaj so bile elektrarne za samooskrbo mogoče samo na hišah in v zadnjih dveh letih jih je že več kot 2000, mi smo jih od tega postavili približno 700. To pa je prva sončna elektrarna na večstanovanjskem bloku,« je ob predstavitvi sončne elektrarne na bloku navdušen predsednik uprave družbe Gen-I Robert Golob.

Cilj: nižji zneski na položnicah

»Trenutno imamo na strehi bloka 129 panelov, še dodatnih 110 jih lahko predstavniki Gen-I namestijo nanjo, kar bi še povečalo našo samooskrbo. Seveda je cilj, da bi bil blok popolnoma samooskrben z električno energijo, vendar pa trenutna zakonodaja dovoljuje samo največ 50-odstotno samooskrbo. Veselimo se napovedanih sprememb zakonodaje v tej smeri,« je včeraj poudaril predstavnik lastnikov stanovanj v omenjenem bloku na Jesenicah Brane Zajović.

»Sončno elektrarno smo testno zagnali dan pred odprtjem in predstavitvijo javnosti, z njo pa smo se stanovalci ukvarjali že precej prej,« dodaja. V bloku je 23 stanovanj in med stanovalci je precej starejših. »Težko jih je bilo prepričati, da smo šli v to, so pa morali vsi s tem soglašati,« pravi predstavnik stanovalcev in dodaja, da so se s tem podali tudi v dolgo birokratsko vojno.

Za stanovalce gre za pomembno naložbo predvsem z vidika njihovih mesečnih stroškov. »Tega smo se lotili zato, da bi stanovalci prihranili, saj se zneski na položnicah kar naprej dvigujejo. Naložba v sončno elektrarno je stala 36.400 evrov, a ker smo se z Gen-I dogovorili za financiranje naložbe, se nihče od nas za to ni zadolžil in ne bo plačeval višjih položnic za elektriko kot doslej. Položnice bodo ostale enake, v povprečju okoli 20 evrov na stanovanje, a strošek za električno energijo bo zgolj polovičen, druga polovica zneska pa bo sedem let namenjena odplačilu naložbe. Osmo leto bodo položnice za elektriko na stanovanje nižje za 10 ali 11 evrov na gospodinjstvo,« pojasnjuje Zajović z vidika današnjih pravil. Precej nižje stroške ogrevanja sanitarne vode so že v preteklosti dosegli z vzpostavitvijo ogrevanja s pomočjo toplotne črpalke, opozarja. »Prej smo za ves blok za ta namen odšteli med 10.000 in 11.000 evrov, zdaj pa znaša zgolj 3000 evrov za ves blok za vse leto.«

Nova uredba bo poenostavila postopke

»Med drugim je naš namen tudi, da s to prvo takšno elektrarno pokažemo, kje je postopke treba poenostaviti, da bi omogočili lažjo postavitev tudi na drugih večstanovanjskih stavbah,« poudarja Golob in podobno kot župan Jesenic Blaž Račič izraža priznanje stanovalcem za složno odločitev in za prestane birokratske boje.

Poenostavitev postopkov se obeta že prihodnji mesec, napoveduje Hinko Šolinc, vršilec dolžnosti direktorja direktorata za energijo na ministrstvu za infrastrukturo. »To pomeni, da bo vse postopke, ki so za stanovalce tega bloka trajali šest mescev, možno izvesti v enem mesecu. Postavitev oziroma montaža pa je stvar štirih dni,« se veseli Golob, ki meni, da se moči sonca ne zavedamo dovolj. Celo na Jesenicah, ki predvsem pozimi ne slovijo kot sončna lokacija, je namreč sonca za to dovolj.

»Sonce, ki pozimi na Jesenicah sije nizko, malo vpliva na proizvodnjo sposobnost te elektrarne. Njen izkoristek je samo za pet odstotkov nižji, kot bi bil, če bi jo postavili v okolici Kranja, oziroma za 15 odstotkov nižji, kot bi bil, če bi blok stal v Kopru. Pri življenjski dobi elektrarne, ki je okoli 30 let, je to zanemarljivo,« pravi Golob in dodaja, da bo po spremembi zakonodaje in po sedmih letih odplačevanja naložbe za stanovalce jeseniškega bloka električna energija pravzaprav brezplačna.

Trenutno veljavna uredba za samooskrbo z električno energijo po besedah Šolinca omogoča predvsem postavitev takšnih elektrarn na enostanovanjskih hišah. »Tukaj na tem bloku jo je bilo sicer možno postaviti, vendar je bilo potrebnih zelo veliko soglasij, na primer elektrodistributer je moral podati soglasje za vsakega stanovalca posebej, kar je pomenilo veliko dela tako zanj kot za stanovalce. V medresorskem usklajevanju pa je trenutno nova uredba, ki bo omogočala, da se bodo elektrarne za samooskrbo lahko postavljale za tri vrste stavb oziroma na tri načine,« najavlja direktor direktorata in dodaja, da bodo postopki za vse tri načine, tudi za stanovanjske bloke, mnogo enostavnejši od tega, ki so ga prestali stanovalci jeseniškega bloka.