Primernejša osnova za odločanje slovenske vlade je bila torej misija – morda res nemogoča, ker se ji upira tudi Nicolas Maduro – omenjene kontaktne skupine. Slednja je naslovila na režim v Caracasu jasno pričakovanje mirnega reševanja krize oziroma dialoga z opozicijo o razpisu svobodnih in demokratičnih volitev ter o omogočanju humanitarne pomoči obubožanemu venezuelskemu ljudstvu. Več ko bo tovrstnega pritiska, brez navijanja za eno ali drugo stran in brez ultimatov, več možnosti bo, da misija uspe, in manj bo tveganja razdora v mednarodni skupnosti. Celo OZN se noče vmešati v to zgodbo.

Navsezadnje so se začeli umiki iz prvotnega zagona na liniji priznanja Guaidoja. Pred dnevi je to podporo preklicala Slovaška. Italija noče niti slišati o tem, in naj znova spomnim Cerarja, da je bil do pojava samooklicanega predsednika narodne skupščine za začasnega predsednika Venezuele za našo vlado, tudi tisto, ki ji je Cerar sam predsedoval, Maduro povsem legitimen šef države, kljub dvomom o poštenosti njegove izvolitve. Naj mi ne odgovori, da imamo diplomatske odnose z Venezuelo in ne z Madurom, ker se v vsakem primeru vežejo na tekočo vlado.

Slovenija bi torej morala podpreti misijo kontaktne skupine in določiti sredstva za prispevek k svetovni humanitarni intervenciji. Storila je nekaj drugega in se legitimno postavi vprašanje: v kolikšnem času naj Guaido razpiše volitve? Kdo bo jamčil, da bodo svobodne, demokratične in legitimne? Kaj, če se začnejo notranji spopadi oziroma izbruhne državljanska vojna? Kaj, če se ameriške enote izkrcajo v Venezueli in dobimo nov Vietnam? In nenazadnje, kaj, če se zaradi vsega tega poslabšajo odnosi z Rusijo, Turčijo in Kitajsko? Pa dodajmo še Mehiko, Bolivijo in Kubo ter v EU Grčijo.

Imeli smo priložnost, da bi ostali nevtralni, distancirani tudi do samooklicanega Guaidoja in do nespodobne politike ZDA, katere odgovornost za obubožane razmere v Venezueli ni nič manjša od Madurove, ter se izkazali samo v humanitarni pomoči in v podpori mediaciji kontaktne skupine. Žal, zamudili smo jo in tako prevzeli dober del soodgovornosti za posledice, ki utegnejo nastati mimo želenega cilja.

Aurelio Juri

nekdanji evropski in slovenski poslanec, Koper