Otočani skoraj vsak dan izvedo kaj slabega o brexitu, čeprav še vedno ne vedo, ali se bo res zgodil in kako se bo zgodil. Vedo samo, kdaj naj bi se zgodil: 29. marca, čeprav prevladuje prepričanje, da ga bo konservativna vlada Therese May morala najmanj odložiti na poznejši datum. Včeraj so na primer izvedeli, da je britanska ekonomija po referendumu junija 2016 izgubila zajetnih 80 milijard funtov oziroma 800 milijonov funtov na teden. To trdi angleška centralna banka. 80 milijard je zelo veliko denarja, 2,29-krat več kot 350 milijonov na teden, ki jih je probrexitski tabor obljubljal državnemu zdravstvu po britanskem odhodu iz EU. Za dobro mero je nizozemski premier Mark Rutte, ki ga imajo na Otoku za enega maloštevilnih zaveznikov, Otočanom dejal, da bodo po brexitu šibkejši, da se njihov pomen zmanjšuje že dve do tri leta in da so premajhni, da bi se samostojno pojavljali na svetovnem prizorišču: »Britanija bo postala srednje velika ekonomija, nasedla v Atlantskem oceanu, ki ne bo pripadala ne ZDA ne EU,« je rekel.

Izhod iz brexitskega labirinta še v megli

Izhod iz brexitskega labirinta je še vedno v gosti megli, čeprav je do brexitskega dne samo še mesec in pol. Megla je tako gosta, da je celo »gostilniški komentar« postal brexitska tema dneva. Vodji brexitskega pogajalskega moštva Therese May Ollyju Robbinsu je v razpravi v hotelskem baru namreč ušlo, da se bodo morali poslanci na koncu odločiti med brexitom Mayeve in dolgotrajno odložitvijo brexita. Otoška politika, premierka Mayeva in vodja opozicijske laburistične stranke Jeremy Corbyn sta se pred včerajšnjo novo nanizanko sicer neobvezujočih glasovanj o brexitskih opcijah v poslanski zbornici soočala tudi z »uporniki« v svojih strankah – Mayeva z zagovorniki nesporazumnega brexita, Corbyn pa z zagovorniki novega referenduma. Poslanci so s tesno večino najprej zavrnili dopolnilo laburistov o novem glasovanju o sporazumu o umiku iz EU do 27. februarja. Zanj je glasovalo 306 poslancev, proti 322. S tem dopolnilom so laburisti hoteli Mayevi preprečiti zapravljanje časa, da bi ga pred brexitskim dnem zmanjkalo za vse drugo, razen za njen brexit ali nesporazumni brexit.

Proti odložitvi brexita?

Veliko večja večina poslancev je zavrnila tudi dopolnilo druge največje opozicijske stranke, škotske SNP, ki je zahtevala odložitev brexita za najmanj tri mesece. 305 poslancev je glasovalo proti, samo 93 pa za, ker se je vodilna opozicijska laburistična stranka vzdržala glasovanja. Konservativna poslanka Anna Soubry, znana nasprotnica brexita, je v zadnjem trenutku umaknila svoje dopolnilo, v katerem je zahtevala, da vlada objavi uradno poročilo o posledicah nesporazumnega brexita. Njena odločitev naj bi kazala na to, da je v vladajoči konservativni stranki večja brexitska disciplina kot v vrstah opozicijske laburistične stranke, v kateri je kar deset članov vlade v senci grozilo z odstopom, če Corbyn ne bo podprl novega referenduma kot ene od brexitskih opcij.

Valentinovski masaker

Vladno veselje je bilo kratkega veka, saj so poslanci v nadaljevanju zasedanja s 45 glasovi večine (303 proti, 258 za) porazili vladno domnevno nevtralno in zelo kratko dopolnilo, v katerem je bil en sam stavek: »Poslanska zbornica podpira vladno brexitsko strategijo, ki jo je podprla prejšnji mesec.« (Gre za januarsko glasovanje, v katerem je večina poslancev podprla nadomestitev irske varovalke z alternativno rešitvijo, vendar tudi nasprotovanje nesporazumnemu odhodu.) Poraz vlade so zakrivili brexitarski konservativni poslanci, ki so se vzdržali glasovanja, ker trdijo, da vladno dopolnilo ni bilo nevtralno. Po njihovem je namigovalo na podporo črtanju nesporazumnega odhoda kot brexitske opcije.

Nov brexitski poraz vlade v parlamentu, ki se mu je Mayeva fizično izognila tako, da je pred glasovanjem zapustila poslansko zbornico, so že razglasili za »valentinovski masaker premierkinega brexita«, ker se je zgodil na dan zaljubljenih. Corbyn je Mayevo pozval, naj prizna, da je njena brexitska strategija propadla, vlada pa se je odzvala z oceno, da bo Mayeva zdaj veliko težje dosegla spremembe sporazuma o umiku. Brexitska megla se je včeraj zgostila, ne pa dvignila.