Premierka Theresa May je včeraj, 45 dni pred uradnim izstopom Otoka iz Evropske unije, v britanskem parlamentu od poslancev zahtevala, naj ji dajo še več časa, da v Bruslju doseže spremembe tako imenovane irske varovalke, ki govori o morebitnem režimu na irsko-britanski kopenski meji po brexitu. Trdila je, da je v britanskem parlamentu dobila mandat za spreminjanje irske varovalke, ki jo je primerjala z avtomobilsko zavarovalno polico, o kateri vozniki upajo, da je ne bodo nikoli uporabili. In dodala, da potrebuje več časa, da poskrbi za to, da varovalko črtajo ali ji določijo rok trajanja, ali da doseže možnost, da bi se ji lahko Britanija enostransko odpovedala. V Bruslju vse spremembe dogovorjenega najodločneje zavračajo in poudarjajo, da se o brexitskem sporazumu, katerega del je varovalka, ne bodo več pogajali. Mayeva očitno misli, da EU blefira, saj je poslancem dejala, naj ohranijo mirne živce. Ali pa računa na to, da bo panika pred odhodom iz EU brez sporazuma zagrabila britanske poslance in da bo zato njen dogovor z Brusljem, ki je v britanskem parlamentu enkrat že klavrno padel, tik pred zdajci dobil večinsko podporo.

Brexitski strel v glavo ali v nogo?

Velika večina poslancev je ocenila, da Mayeva zavestno zapravlja čas, da bi ga zmanjkalo za kar koli drugega kot za odločanje med njenim sporazumom o brexitu ali za verjetno kaotičen izstop iz EU brez sporazuma. Zato je večina poslancev zahtevala ali podaljšanje petdesetega člena o odhodu iz EU (torej premik brexita z 29. marca na kasnejši datum) ali nov brexitski referendum. Predvsem pa so poslanci zahtevali, da se premierka odpove nesporazumnemu brexitu kot eni od opcij.

Toda vse je bilo zaman. Mayeva je z bolj ali manj enakimi besedami odgovarjala, da si vlada ne želi nesporazumnega odhoda in da ga poslanci lahko preprečijo tako, da večina glasuje za njen brexit. Eden od poslancev je dejal, da premierka igra rusko ruleto z nesporazumnim brexitom, drugi pa, da jih izsiljuje: »Od nas hoče, da se ustrelimo ali v glavo ali v nogo.«

O brexitskih opcijah

Mayeva je obljubila, da bodo o različnih brexitskih opcijah glasovali 27. marca, če do dneva prej ne bo dosegla sprememb o varovalki. Laburistični vodja Jeremy Corbyn, ki je deležen vse večje podpore zaradi zahteve po vključitvi carinske unije v brexitski sporazum (obenem pa kritike, ker ne omenja novega referenduma), ji je dejal, da nepremišljeno in neodgovorno zapravlja čas, da bi od poslancev izsilila podporo svojemu »globoko pomanjkljivemu« brexitu. Mnogi mislijo, da Mayeva to počne zelo premišljeno, da bi z brexitom rešila svojo konservativno stranko, ki je glede članstva v EU že desetletja zelo razcepljena. In da se pretvarja, da v Bruslju dosega napredek, da bi poslanci čim pozneje imeli zadnjo besedo o samo dveh opcijah: njenem brexitu in nesporazumnem brexitu.