Slovenski čudežni deček je v 33 minutah dosegel 18 točk, 12 skokov in devet podaj, tako da se mu je v njegovi krstni sezoni pod severnoameriškimi obroči le za las izmaknil četrti trojni dvojček.

Zasedba s Floride si je na današnjem obračunu odločilno prednost priigrala v tretji četrtini, ki jo je dobila kar z 32:16. Prvo ime dvoboja je bil 37-letni Dwyane Wade, ki je teksaški ekipi nasul 22 točk, dve manj je prispeval Dion Waiters.

V domači ekipi sta se poleg raznovrstnega Dončića izkazala še Tim Hardaway Jr. z 20 točkami in 40-letni nemški veteran Dirk Nowitzki, ki je dosegel 12 točk, kar je njegov rekord v tej sezoni.

Obračun v American Airlines Areni v Dallasu si je ogledalo več kot 100 slovenskih ljubiteljev košarke, ki se je prav zaradi krstnega medsebojnega dvoboja med Dončićem in Dragićem odpravilo onstran luže. Na tega bodo morali počakati do 28. marca, ko se bosta ekipi Dragića in Dončića znova pomerili v Miamiju, po neuradnih podatkih pa naj bi tedaj na Florido pripotovalo približno 400 Slovencev.

Dončić ni prelomil obljube

Dončić je držal obljubo, ki jo je dal navijačem po tekmi s Portlandom, ko je moral zaradi naslednjega potovanja hitro zapustiti dvorano. Tedaj je dejal, da jim bo več časa posvetil po tokratni tekmi. To je tudi storil in dolgo delil avtograme in odgovarjal na njihova vprašanja, četudi ga je medtem vodstvo ekipa priganjalo, da naj konča druženje z navijači.

Pred in po koncu tekme sta bila v soju žarometov Nowitzki in sedemintridesetletni Wade, ki je verjetno zadnjič igral na parketu dvorane v Dallasu, kjer je pred 13 leti z Miamijem osvojil svoj prvi šampionski prstan. Pred in po tekmi sta se oba zvezdnika precej šalila, nemški pa je spregovoril tudi o Dončiću.

Na vprašanje, če ga je tako izjemen začetek kariere NBA presenetil, je odvrnil: »Vedeli smo, kaj lahko napravi. Toda s svojimi predstavami je vse skupaj še nadgradil. Je kompleten napadalec, ima ves potreben 'paket'. Zna zadevati in si tudi sam priigrati priložnosti.«

Nowitzki bo z Wadom tudi gost na tekmi vseh zvezd lige, s tem pa bodo še dodatno osvetlili njuni izjemni karieri.

Harden ujel Chamberlaina

Eden največjih zvezdnikov v ligi NBA James Harden je Minnesoti nasul 42 točk, a s Houstonom vseeno klonil v Minneapolisu s 111:121. Harden je na svoji 31. tekmi v nizu presegel več kot 30 točk in v tem statističnem elementu ujel legendarnega Wilta Chamberlaina, ki mu je to uspelo med 25. februarjem in 8. decembrom 1962.

A to je zgolj drugi najboljši tovrstni dosežek v ligi NBA, Chamberlain je med 4. novembrom 1961 in 22. februarjem 1962 na 65. zaporednih tekmah presegel mejo 30 točk in ameriški mediji se že ukvarjajo z vprašanjem ali bo tovrstni dosežek uspel tudi bradatemu možu iz Houstona.

Na obračunu v Target Centru je bil Harden preveč osamljen, drugi najbolj učinkovit igralec teksaške zasedbe je bil Chris Paul, ki je 16 točkam dodal še osem podaj. Pri volkovih je kar sedem igralcev na svoj račun vpisalo več kot deset točk, najbolj učinkovita pa sta bila Jeff Teague s 27 in Karl-Anthony Towns s 25 točkami.

Poraz prvakov v Portlandu, Antetokounmpo blestel proti Indidani

Lanski prvaki iz Oaklanda so v Portlandu visoko izgubili s 107:129. V Moda Centru je blestel Damian Lillard, ki je bojevnikom nasul 29 točk, pri danes bledih košarkarji iz Kalifornije pa sta bila razpoložena le Kevin Durant in Stephen Curry. Oba sta dosegla po 32 točk, prispevek njunih soigralcev pa je bil zanemarljiv, prav nobeden od njih ni presegel devetih točk.

Grški superzvezdnik Milwaukeeja Giannis Antetokounmpo je znova zablestel v polnem sijaju in Indianapolisu nasul 33 točk, svojo učinkovito predstavo pa začinil še z 19 skoki in 11 podajami. Vodilna ekipa vzhodne konference je slavila s 106:97, pri osmoljencih današnjega obračuna pa je bil najbolj učinkovit Hrvat Bojan Bogdanović z 20 točkami.

Poleg Antetokounmpa je trojni dvojček dosegel tudi Nikola Jokić. Srbski košarkar je za zmago njegovega Denverja nad Sacramentom s 120:118 prispeval 20 točk, 18 skokov in 11 asistenc, v zasedbi iz kalifornijske prestolnice pa je bil najbolj učinkovit Buddy Hield s 25 točkami.

Porazni New York znova izgubil

Cleveland, v tej sezoni tretje najslabše moštvo v ligi NBA, je moral po maratonskem boju in kar treh podaljških priznati premoč Brooklynu s 139:148. V zmagoviti ekipi je bil najbolj učinkovit D'Angelo Russell s 36 točkami, šest več je pri poražencih dosegel Jordan Clarkson. Boston je s kolektivno predstavo ukanil Detroit s 118:110, pri keltih pa se je najbolj raznovrstno predstavo prikazal Al Horford, ki je batom dal 17 točk in pobral 14 žog pod obema obročema ter zbral osem podaj. Blake Griffin je za Detroit prispeval 32 točk.

V tej sezoni porazni New York – na dosedanjih tekmah je dosegel zgolj 10 zmag in doživel 47 porazov – je znova ostal praznih rok, Philadelphia je v Madison Square Gardnu slavila s 126:111. V gostujoči ekipi je bil najbolj učinkovit Joel Embiid s 26 točkami, omenjenega prvega zvezdnika te ekipe pa je vodstvo lige NBA kaznovalo z denarno kaznijo 25.000 ameriških dolarjev zaradi verbalnega napada na sodnika po tekmi z Bostonom.

V tej sezoni vroči Toronto je premagal Washington s 129:120, blestel pa je Pascal Siakam, kije dosegel kar 44 točk, kar je njegov rekord pod obroči NBA. Chicago je na krilih Otta Porterja Jr., ki je dosegel 37 točk in deset skokov, premagal Memphis s 122:110, Los Angeles Clippers pa je bil boljši od Phoenixa, ki ga vodi nekdanji slovenski selektor Igor Kokoškov, s 134:107.