Madžarska vlada še ni prišla na dan z oceno, koliko novih dodatnih proračunskih izdatkov prinaša program premierja Viktorja Orbana, po katerem bo država izdatno finančno pomagala materam, ki bodo imele več otrok. V nedeljo je namreč konservativni nacionalistični madžarski voditelj v svojem letnem govoru o položaju nacije natančno razložil, kako bo Madžarska problem nizke rodnosti, zaradi katere je vse manj Madžarov, reševala s finančnim spodbujanjem rojstev domačih otrok. To naj bi bila protiutež priseljevanju, ki ga hoče Bruselj po Orbanovih besedah uporabljati ne le za reševanje nizke rodnosti, ampak tudi kot sredstvo za odpravo nacij.

Po tretjem otroku ne bo treba vrniti 31.400 evrov posojila

Madžarska je z 1,45 rojenega otroka na žensko na repu EU, kažejo podatki za leto 2016. Po ocenah Združenih narodov se bo ob sedanjem trendu do leta 2050 število prebivalcev Madžarske zmanjšalo z 9,8 na 8,3 milijona. Obenem se mladi Madžari izseljujejo v bogate zahodne države, kjer lahko bolje zaslužijo.

Po Orbanovem programu bo vsaka Madžarka, mlajša od 40 let, ki se bo poročila, dobila državno posojilo v višini 10 milijonov forintov (31.400 evrov), ki ga lahko uporabi, kakor koli hoče, pri čemer bo rok za vrnitev ob prvem otroku tri leta, po drugem otroku bo treba odplačati samo še dve tretjini posojila, po tretjem nič, po četrtem otroku pa materi celo ne bo treba nikoli več plačevati davka na dohodek. Poleg vsega tega bodo družine z več otroki lažje prišle do stanovanjskih posojil, tudi s tem, da bo poroštvo dajala država. Družine z najmanj tremi otroki bodo prejele ob nakupu sedemsedežnega avtomobila subvencijo v višini 2,5 milijona forintov (7850 evrov). Tudi starih staršev, ki pazijo na vnuke, država odslej ne bo pustila praznih rok.

»To je madžarski odgovor na nizko rodnost, ne pa migracija,« je Orban pribil v nedeljo v govoru, v katerem je presenetil tudi s spodbujanjem sovraštva ne samo do migrantov, ampak tudi do Evropske unije. Nastop bi lahko razumeli tudi kot začetek volilne kampanje pred majskimi evropskimi volitvami, na katerih njegova stranka Fidesz predstavlja skrajno desno krilo Evropske ljudske stranke. Sam je evropske volitve označil za »odločilen spopad« med zagovorniki nacij in njihovimi nasprotniki, ki spodbujajo migracije.

»Skrb« za krščanstvo

Predvsem pa je v tem svojem govoru Orban pokazal veliko zaskrbljenost za usodo krščanstva, ki naj bi ga ogrožal prihod muslimanskih migrantov. Krščanstvo je na Madžarskem močno oslabilo v 45 letih prosovjetskega režima in samo še 39 odstotkov prebivalcev se ima za katoličane, 11 odstotkov za protestante, komaj pet odstotkov Madžarov pa hodi k nedeljski maši. Duhovnikov pa je tako malo, da je podobno kot marsikje drugje v Evropi edina rešitev priseljevanje iz Afrike. Medtem Orban spodbuja vse večji vpliv katoliške in protestantske cerkve v šolstvu. V zadnjih devetih letih, odkar je na oblasti, se je delež katoliških in protestantskih gimnazij povečal z 10 na 24 odstotkov, pri osnovnih šolah pa s sedem na 13 odstotkov. Sam Orban je pripadnik kalvinistične cerkve.