Pred volitvami v Evropski parlament, ki bodo maja, se je Orban postavil v bran krščanskim vrednotam in proti »silam, ki si želijo odprtih družb in svet brez narodov«.

»Na predvečer evropskih volitev je Evropa znova na točki, ko moramo braniti našo madžarsko identiteto, našo krščansko dediščino,« je dejal po navedbah francoske tiskovne agencije AFP. Kot je dodal, »migracije vodijo v povečanje kriminalitete, posebej nad ženskami, in odpirajo vrata virusu terorizma«.

»Ciljne države migrantov se soočajo s pojavom krščansko-muslimanskega sveta z upadajočim deležem kristjanov. Ampak mi, Srednjeevropejci, še imamo lastno prihodnost,« je povedal. »V vsej Evropi je vedno manj otrok, rešitev, ki jo predlaga zahod, pa so migracije. Želijo, da v države vstopi toliko migrantov, kot primanjkuje otrok, da bi se številke na koncu izšle. Madžari razmišljamo drugače. Mi nočemo zgolj številk, temveč madžarske otroke. Migracije so predaja.«

Na dolgi rok več Madžarov, na kratki pa »suženjski zakon«

Med konkretnimi ukrepi doma je madžarski premier napovedal akcijski načrt v sedmih točkah za zaščito družin. Načrtuje, da bodo vse ženske, mlajše od 40 let, ob prvi poroki upravičene do ugodnega posojila, ugodna stanovanjska posojila, ki so jih doslej lahko dobile družine s tremi ali več otroki, pa bodo poslej lahko dobile tudi družine z najmanj dvema otrokoma.

Ženske, ki so vzgojile štiri otroke ali več, bodo do konca življenja oproščene dohodnine, Orban pa med drugim načrtuje tudi subvencije za nakup avtomobila za velike družine, dodaja madžarska tiskovna agencija MTI.

Orbanovi ukrepi so dolgoročni, Madžari pa se zaradi izseljevanja in preteklega padca rodnosti soočajo s kratkoročnimi težavami. Tekom Orbanovega govora so v Budimpešti potekali protesti zaradi »suženjskega zakona«, ki je stopil v veljavo minulega decembra. Zakon poskuša rešiti problem pomanjkanja delovne sile, v praksi pa delodajalcem omogoča, da od delavcev zahtevajo še večje število nadur. Pred zakonom je bilo najvišje število letnih nadur na delavca 250, z novim zakonom pa je število naraslo na kar 400. Poleg tega se je rok za izplačilo nadur z enega leta podaljšal na tri leta.

Orban je tekom govora sicer ostro nastopil tudi proti domači levousmerjeni opoziciji, ki jo je označil za »kup proimigracijskih politikov, ki živijo na respiratorju Georgea Sorosa in birokratov EU«.