V akciji so zbirali male aparate, ki ne delujejo več, odslužene baterije in sijalke v posebnih zelenih kotih v 64 poslovalnicah Big Bang, Gorenje GSI, Mercator, M Tehnika in Merkur trgovina. Na ta način so zbrali 202.665 kilogramov hladilno-zamrzovalnih aparatov, 494.290 kilogramov velikih gospodinjskih aparatov, 23.461 kg malih aparatov, 11.707 kilogramov TV in monitorjev, 12.975 kilogramov sijalk in 24.118 kilogramov baterij. Skupaj torej 769.216 kilogramov. Ker so se organizatorji akcije zavezali, da bodo za vsak kilogram oddanih e-odpadkov in odpadnih baterij Društvu Rdeči noski namenili en cent, so tako za bolnišnične klovne namenili 7692 evrov.

Slovensko gospodinjstvo ima skupno 600 do 700 kg aparatov

Emil Šehić, direktor družbe ZEOS, je ob predaji bona povedal: »Slovensko gospodinjstvo ima doma v uporabi in »skladiščenju« v povprečju 600–700 kg električne in elektronske opreme in prav je, da vsem omogočimo, da te aparate, ko se pokvarijo, oddajo v reciklažo čim bližje svojemu domu. Ena takih ključnih točk je trgovina z e-opremo, zato smo v sklopu našega projekta pri štirih tehničnih trgovinah vzpostavili mrežo zbiranja starih aparatov s pomočjo zelenih kotov. Ker je posameznike lažje motivirati za pravilno ravnanje z e-odpadki, če se povezuješ z različnimi partnerji, smo se lani odločili za akcijo Stari aparati za otroški smeh in zelene kotičke naredili še bolj vidne, hkrati pa smo polepšali dan marsikateremu otroku v bolnišnici.«

Ambasadorka Društva Rdeči noski Eva Š. Maurer je ob tem razložila, da je najgloblja želja društva tudi v bodoče ohraniti redne programe, saj ko z bolnišnico začrtajo dneve njihovih vizit, se zaobljubijo, da bodo tam takrat, ko jih potrebujejo. To jim je s takšno pomočjo, kot je tokratna podpora ZEOS, lažje uresničljivo. Na tak način je poleg kakovosti dela omogočeno, da Društvo Rdeči noski odpira nove, specializirane programe, kot so: Dežurni klovn, Program za ostarele, Delamo cirkus in drugi. »Vsem nam še želim, da bi se tako, kot smo se navadili, da ločujemo odpadke in jih ponovno recikliramo, navadili ločevati tudi misli in besede, namenjene nam samim in soljudem – in tiste, neuporabne, ki prinesejo več škode kot koristi – raje reciklirali. Upamo, da bomo s podjetjem ZEOS še sodelovali – v skrbi za čist in zdrav planet,« je še poudarila Maurerjeva.

Zeleni koti v prodajalnah

Vsi posamezniki, ki so prispevali svoje stare aparate, so tako naredili ne le nekaj dobrega za okolje, ampak so bili tudi družbeno odgovorni. Odsluženo opremo so oddali za otroški smeh, ki ga bolnim otrokom in drugim bolnikom pričarajo bolnišnični klovni iz Društva Rdeči noski. Zeleni koti so na vseh lokacijah sicer stalno postavljeni, kar pomeni, da lahko vsi potrošniki še naprej vanje oddajajo svoje e-odpadke in odpadne baterije in tako še naprej skrbijo za svoje okolje. Organizatorji projekta Life so jih na lokacije poslovalnic Big Bang, Gorenje GSI, Mercator, M Tehnika in Merkur trgovina postavili z namenom, da se približajo potrošnikom tudi tako, da jim skrajšajo poti pri dostavi starih aparatov na zbirno točko, saj jih tako lahko dostavijo na poti v trgovino (na primer pri nakupu novih baterij). Hkrati tako izboljšajo delež pravilno zbranih malih e-naprav oziroma aparatov, ki zaradi velikosti oziroma majhnosti hitro pristanejo med mešanimi komunalnimi odpadki, kamor seveda ne sodijo. Njihove lokacije najdete na www.stariaparati.si.