Pregledali so 12 žitnih kašic, ki vsebujejo zdrob. Izbrali so le osnovne izdelke, brez dodanega suhega sadja, keksov ali čokolade, saj izdelkov z dodatki za prehrano dojenčkov ne priporočajo. Trije od pregledanih izdelkov so dobili oceno zelo dobro, trije dobro, pet povprečno in en pomanjkljivo. »Vsebnost sladkorja in aditivov v izdelku sta zagotovo dva ključna podatka, ki naj ju starši upoštevajo pri izbiri kašic za svoje najmlajše,« svetujejo v ZPS. »Kašice je najbolje pripraviti z materinim mlekom, poleg tega pa je priporočljivo, da kašico pripravijo starši sami in so pazljivi pri izbiri osnovnih sestavin,« še dodajajo. Najprimernejša žita za prvo uvajanje so riž, polenta, pšenični zdrob, prosena in ovsena kaša.

V splošnem je otroška hrana dobro nadzorovana z evropsko direktivo 2006/125/ES o žitnih kašicah ter hrani za dojenčke in majhne otroke, ki dokaj podrobno omejuje sestavo. Ocenjevalci so zato na primer izdelka, ki se oglašujeta kot izdelka brez barvil, konzervansov in ojačevalcev okusa oziroma brez umetnih arom, ocenili slabše. Uredba o aditivih v hrani in živilih za dojenčke in majhne otroke do treh let namreč določa, da ti sladil, barvil, konzervansov in ojačevalcev okusa ne smejo vsebovati, so navedli v sporočilu. Strogo so kaznovali vse izdelke z dodanim sladkorjem. Poleg tega so ocenjevali tudi označbo izdelka, in sicer čitljivost, kontrast in različne navedbe. Kot so zapisali, noben izdelek ni prejel ocene zelo dobro, na več kot polovici ocenjevanih izdelkov pa so bile informacije napisane s premajhnimi črkami, nekateri so imeli tudi pomanjkljive navedbe.

Ocenjevanje je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave (MIPOR) izvaja v okviru koncesije RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev. Vse informacije in ugotovitve primerjalnih ocenjevanj so brezplačno dostopne na spletni strani www.potrošnikovZOOM.si.

Javno službo izvajanja primerjalnega ocenjevanja blaga in storitev sofinancira ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.