Grški parlament je sinoči kot prvi od članic zveze Nato ratificiral protokol o pristopu Makedonije v severnoatlantsko zavezništvo, s čimer je izpolnil svojo obveznost iz prespanskega sporazuma. Za sporazum je glasovalo 153 od 300 poslancev grškega parlamenta. Zdaj je na potezi uradno Skopje, ki bo v prihodnjih dneh pisalo Organizaciji združenih narodov, njenim članicam in mednarodnim organizacijam ter jih obvestilo, da se država poslej imenuje Severna Makedonija. Tako določa junija lani sklenjeni sporazum med državama, ki rešuje skoraj trideset let trajajoči spor o imenu Makedonije in ji odpira pot v Nato ter k pristopnim pogajanjem z Evropsko unijo.

Vodja opozicije: Blokada poti v EU ostaja na mizi

Grški premier Aleksis Cipras je včeraj v parlamentu branil sporazum z Makedonijo, rekoč, da je dober in da ga bo sodila zgodovina. Vodja opozicije Kiriakos Micotakis pa je v razpravi ostro nastopil proti prespanskemu sporazumu in večkrat poudaril, da se ne odreka možnosti blokade Makedonije na poti v Evropsko unijo. To bi se kaj lahko zgodilo v primeru spremembe oblasti v državi po parlamentarnih volitvah, saj ankete Ciprasu ne obetajo dobrega rezultata – njegova Siriza v povprečju zaostaja za dobrih deset odstotnih točk za Micotakisovo Novo demokracijo. Volitve morajo biti do 20. oktobra, Micotakis pa se je včeraj zavzel za predčasne, kar je Cipras zavrnil. Ankete javnega mnenja tudi kažejo, da dobrih 60 odstotkov Grkov negativno ocenjuje sporazum s severno sosedo.

Predsedniške volitve 21. aprila, predsednik sobranja v Sloveniji

Predsednik makedonskega parlamenta Talat Xhaferi pa je včeraj sporočil, da je za 21. aprila razpisal predsedniške volitve. Vloga predsednika države je sicer predvsem protokolarna, vendar pa med drugim podpisuje sporazume, ki jih sprejme parlament. Aktualni predsednik Gjorge Ivanov ni hotel podpisati prespanskega sporazuma, potem ko ga je potrdil parlament, češ da je protiustaven.

Predsednik sobranja Xhaferi bo v ponedeljek in torek na obisku v Sloveniji. Njegov gostitelj bo predsednik državnega zbora Dejan Židan, sprejeli ga bodo tudi predsednik države Borut Pahor in predsednik vlade Marjan Šarec ter zunanji minister Miro Cerar. V torek bo imel Xhaferi govor v državnem zboru. ba