Veleposlaniki 29 članic zveze Nato so danes v Bruslju ob navzočnosti makedonskega zunanjega ministra Nikole Dimitrova podpisali protokol o pristopu Makedonije k zavezništvu, s čimer je odprta pot za proces njegove ratifikacije v državah članicah.

Premierja Grčije in Makedonije, Aleksis Cipras in Zoran Zaev, sta z dogovorom o imenu Makedonije izkazala veliko strateško vizijo in pogum – to je ključni prispevek k varnosti in stabilnosti regije, je ob podpisu protokola dejal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, ki je današnji dan označil za zgodovinskega. Zaev je po podpisu protokola poudaril, da sta napredek in razvoj države zdaj neustavljiva. »Naši otroci bodo v državi in regiji, ki izžarevata upanje, živeli bolje,« je rekel.

Pristopna pogajanja z EU so bolj negotova

Ko bodo protokol ratificirale vse zaveznice, bo lahko Makedonija pristopila k severnoatlantski pogodbi in postala 30. članica zavezništva. Kdaj se bo to zgodilo, ni mogoče točno napovedati, saj so ratifikacijski postopki v zaveznicah različni. Stoltenberg je spomnil, da je v primeru Črne gore ratifikacijski proces trajal eno leto. Prvi naj bi protokol ratificiral grški parlament, ki je to simbolično gesto napovedal za petek. Slovenija bo protokol ratificirala »ob prvi priložnosti«, verjetno pred pomladjo, je dejal veleposlanik pri Natu Jelko Kacin.

Po njegovih besedah Makedonija od danes naprej izpolnjuje pogoje za to, da deluje kot de facto 30. članica zavezništva. Prihodnji teden se bo tako zasedanja obrambnih ministrov zaveznic že lahko udeležila makedonska obrambna ministrica, makedonski premier pa se bo lahko udeležil decembrskega vrha zavezništva v Londonu. Ne bodo pa še mogli makedonski predstavniki za zdaj sodelovati na sestankih, na katerih zaveznice delijo najobčutljivejše obveščevalne informacije in sprejemajo odločitve o ključnih varnostnih vprašanjih, je pojasnil Kacin.

Ali bosta zgodovinski dogovor med Grčijo in Makedonijo o imenu slednje in vstopanje v Nato omogočila tudi premik na poti države v EU in ali bo država junija dočakala obljubljeni začetek pristopnih pogajanj z Unijo, pa je negotovo. Nekatere članice, med njimi Francija, namreč premikom v širitvenem procesu niso naklonjene. sta