Pompeo naj bi se danes v iraški prestolnici srečal tudi iraškim premierom Mahdijem, predsednikom Barhamom Salihom in zunanjim ministrom Mohamedom Ali al Hakimom. Govorili naj bi o boju proti skrajni skupini Islamska država (IS).

Vodja ameriške diplomacije Pompeo je v Irak prispel iz Jordanije, kjer je ponovno zagotovil, da umik ameriške vojske iz Sirije ne bo vplival na boj koalicije proti IS.

Pompeo je danes v Irak nenapovedano prispel manj kot dva tedna potem, ko je ameriški predsednik Donald Trump sprožil val kritik, ker se ob obisku ameriške vojaške baze v Iraku med božičnimi prazniki ni srečal s predstavniki iraških oblasti.

Predvideno srečanje Trumpa z iraškim premierjem Adilom Abdulom Mahdijem je bilo takrat odpovedano, slišala sta se po telefonu, s čimer je Trump sprožil številne kritike. Trump je sicer obisk ameriških vojakov v Iraku 26. decembra - to je bil prvi njegov obisk ameriških enot na konfliktnih območjih po njegovi izvolitvi - izkoristil za to, da je branil svojo odločitev o umiku ameriške vojske iz Sirije.

Pompeo se bo v okviru osemdnevne bližnjevzhodne turneje po napovedih ustavil še v Kairu, Abu Dhabiju, Bahrajnu, Dohi, Rijadu, Omanu in Kuvajtu.