Prvi dan svetovnega prvenstva v alpskem smučanju, ki bo trajalo od danes do 17. februarja, se obeta prvi slovenski vrhunec. Ilka Štuhec bo v Areju na Švedskem skušala osvojiti svojo prvo superveleslalomsko kolajno na velikih tekmovanjih. Mariborčanka je v tej sezoni na superveleslalomih dosegla daleč največji uspeh v Val Gardeni, kjer je premagala vse tekmice. Na drugih štirih preizkušnjah sezone se Štajerka ni približala uspehu iz Dolomitov. V Lake Louisu, St. Moritzu in Garmisch-Partenkirchnu je zasedla deseto, 14. in 22. mesto, v Cortini d'Ampezzo pa je odstopila.

Najboljša slovenska alpska smučarka je na Švedsko pripotovala v soboto, potem ko je še v petek na Zlati lisici tekmovala na veleslalomu. »Res je, da sem bila na zadnjem svetovnem prvenstvu v St. Moritzu svetovna smukaška prvakinja. Tega naslova ne bom branila, saj sem ga osvojila in mi ga nihče ne more odvzeti. Skušala pa bom osvojiti novega,« opozarja Ilka Štuhec na terminologijo. »Ko sem bila lani na finalu svetovnega pokala v Areju, se mi je zdel smuk izjemno težak. Toda takrat sem bila po poškodbi na snegu le nekaj dni. Na včerajšnjem treningu sem nanj že gledala drugače,« pravi Mariborčanka.

Ena glavnih prednosti Ilke Štuhec v primerjavi s tekmicami je, da je njen serviser Aleš Sopotnik, ki je pred dvanajstimi leti z Anjo Pärson v Areju osvojil tri zlate (smuk, superveleslalom in super kombinacija) in bronasto kolajno (slalom). »Res je, da teren v Areju zelo dobro poznam. A morate vedeti, da je vsaka tekma svoja zgodba, da so razmere vselej drugačne, da je treba vsakič iskati idealne rešitve in nastavitve. Upam, da bova z Ilko našla pravo kombinacijo,« si je v Mariboru pred 2400 kilometrov dolgo potjo s kombijem želel Aleš Sopotnik. »Ilka se je lani malce ustrašila smuka. A sem jo hitro potolažil in jo spomnil na uspehe Anje Pärson. Švedinja je pred dvanajstimi leti veljala bolj za specialistko za tehnične discipline, na koncu pa je osvojila zlate kolajne v vseh hitrih disciplinah,« dodaja Trboveljčan.

Debitantka Meta Hrovat ne gre zgolj nabirat izkušnje

Dvajsetletni up slovenskega ženskega smučanja Meta Hrovat bo na Švedskem tekmovala na svojem prvem svetovnem prvenstvu. Debi naj bi doživela predlani v St. Moritzu, a je tik pred prvenstvom na tekmi evropskega pokala v Hochkaru padla in doživela pretres možganov. Kranjskogorčanka v zadnjih dveh sezonah dokazuje, da se razvija v izvrstno alpsko smučarko, ki se na vsaki tekmi spogleduje z uvrstitvami med najboljšo deseterico.

Nobena skrivnost ni, da so Meti Hrovat pri srcu strmejši tereni. »Konfiguracija terena v Areju ni pretirano strma, a lahko rečem, da mi je vseeno všeč. Nisem smučarka, ki bi iskala izgovore. Če hočem postati boljša, moram dobro smučati na vseh terenih in podlagah. Upam, da si bom v Areju priborila izkušnje, s katerimi bom gradila prihodnost,« je odločna Meta Hrovat, ki bo ob Ilki Štuhec skrbela za vidnejše uspehe v ženski reprezentanci.

Žan Kranjec glavni moški up

Sodeč po rezultatih v tej sezoni bo glavno breme slovenskih uspehov v moški reprezentanci nosil Žan Kranjec. Vodičan je v tej sezoni navdušil z veleslalomsko zmago v Saalbach-Hinterglemmu, naredil pa je tudi velik slalomski napredek. Medtem ko je na veleslalomu član elitne sedmerice, je na slalomu napredoval na 35. mesto na svetovni lestvici. Nekaj teoretičnih možnosti ima, da bi zadnji dan prvenstva nosil startno številko med tridesetimi tekmovalci, a so možnosti minimalne.

»Zavedam se, da sem kandidat za najvišja mesta, kar navsezadnje dokazujem na tekmah svetovnega pokala. Želim si dobrega rezultata, s katerim bom potrdil, da sodim v vrh,« odgovarja Žan Kranjec, ki je na največjih tekmovanjih blestel na lanskih olimpijskih igrah, kjer je na veleslalomu zaostal le za tremi velemojstri, kot so Marcel Hirscher, Henrik Kristoffersen in Alexis Pinturault.

Štefan Hadalin slovenski joker

Izmed preostalih slovenskih reprezentantov ima največ možnosti za dober rezultat Štefan Hadalin. Vrhničan je navdušil predlani na SP v St. Moritzu, kjer je z najboljšim časom druge proge napredoval na deseto mesto. Hadalin je v tej sezoni dosegel nekaj vidnih slalomskih uvrstitev, najvišjo pa zapravil na generalki v Schladmingu, kjer je po odličnih vmesnih časih odstopil tik pred ciljem. Izpustil je priložnost, da bi se prvič v karieri uvrstil med najboljšo peterico. »Lepo je, ker si lahko veliko pomagava z Žanom. V Schladmingu so mi veliko pripomogli njegovi nasveti. Skupaj se razvijava in postajava boljša alpska smučarja,« pravi Štefan Hadalin.

Med preostalimi slovenskimi alpskimi smučarji bi lahko vidnejšo uvrstitev dosegel Martin Čater, ki je v tej sezoni z osmim mestom v Wengnu dosegel svojo najboljšo smukaško uvrstitev svetovnega pokala. Razvoj Klemna Kosija je ustavil decembrski padec v Bormiu, večina drugih slovenskih alpskih smučarjev pa ni na ravni, kakršno so si želeli pred začetkom sezone.

Slovo Vonnove in Svindala

Prvi teden končnih odločitev v Areju, ko bodo na sporedu hitre discipline, bodo poleg Ilke Štuhec favoriti: Avstrijki Ramona Siebenhofer in Nicole Schmidhofer, Italijanka Soffia Goggia, Švicar Beat Feuz, Italijan Dominik Paris, Avstrijec Vincent Kriechmayr in Norvežan Aksel Lund Svindal. Drugi teden bo v tehničnih disciplinah favoritov manj, saj sta z naskokom prvi imeni Avstrijec Marcel Hirscher in Američanka Mikaela Shiffrin.

Prvenstvo v Areju bosta zadnji za legendi, kot sta Aksel Lund Svindal in Lindsey Vonn. Oba sta na Švedskem blestela že pred dvanajstimi leti, kar kaže, kako uspešno kariero sta imela. Ne glede na uvrstitve bosta v Areju med najbolj obleganimi alpskimi smučarji.