Z današnjim govorom v Belfastu je britanska premierka Theresa May razočarala vse tiste, ki od nje zahtevajo, da iz sporazuma z EU o brexitu črta tako imenovano irsko varovalko. Ta naj bi sedanjo odprto nevidno mejo med Severno Irsko in Irsko, ki bo po brexitu postala meja med EU in Britanijo, varovala pred tem, da bi se spremenila v tradicionalno zaprto mejo. Slednja bi namreč po splošnem prepričanju obnovila nemir, nasilje, strah in terorizem na Severnem Irskem.

V bitko za časovno omejeno varovalko?

Premierka je v razmeroma dolgem govoru v severnoirski prestolnici zelo malo povedala o varovalki. Dejala pa je, da ta v neki obliki mora obstati, resda spremenjena, ker to zahteva britanski parlament. Spremeniti jo je po njenem mogoče na več načinov, a jih ni naštela. Zatrdila pa, da njena zavezanost temu, da med Severno Irsko in Irsko ne bo trde meje, ostaja neomajna.

Mayeva je tudi napovedala, da bo v pogovorih z EU dosegla časovno omejenost varovalke – na srečanje s predsednikom evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem v Bruselj potuje jutri. Nekateri brexitarji zahtevajo tudi pravico Britanije, da se varovalki enostransko odpove. Eno in drugo je za EU in Irsko (še vedno) povsem nesprejemljivo.

Irska varovalka je nekakšno »zavarovanje« odprtosti meje med Severno Irsko in Irsko, po katerem bi posegli, če Britanija in EU v prehodnem obdobju po brexitu (od 29. marca 2019 do konca leta 2020) ne bi našli skupnega jezika o medsebojnih odnosih. Zagovorniki brexita in severnoirski unionisti se bojijo, da bi Severna Irska s to varovalko posredno ostala v EU, ki bi jo Britanija zapustila, oziroma da bi to ogrozilo celovitost Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske.

Brexit v kleščah unionizma

Zaradi stalnega velikega vpliva majhne Severne Irske na britansko politiko, ki ga je brexit še povečal, pride na misel angleški pregovor o repu, ki maha s psom (tail wagging the dog). Čeprav je močan mišičasti buldog simbol britanskega poguma, lahko rečemo, da severnoirski rep maha z britanskim buldogom. To je potrdil tudi današnji obisk Mayeve na Severnem Irskem. Največji vpliv na britansko politiko je vedno imel (severno)irski unionizem, torej politična ideologija, ki zagovarja politično unijo irskih in britanskih otokov. Nasprotna (severno)irska ideologija je nacionalizem, ki zagovarja združitev vseh Ircev. Orjaška večina unionistov so protestanti, orjaška večina nacionalistov so katoliki. Severnoirski unionisti se imajo za največje britanske domoljube. Po lanskih predčasnih volitvah, ki jih je Theresa May razpisala, ker je bila prepričana, da bodo povečale konservativno večino v parlamentu in ji zato olajšale izpeljavo brexita, imajo unionisti še večji vpliv na britansko politiko. Manjšinska konservativna vlada se namreč zanaša na poluradno podporo vodilne severnoirske unionistične stranke DUP, ki je postala ključna probrexitska stranka v britanskem parlamentu, čeprav ima v njem samo deset poslancev.

Vlada je pakt z DUP utrdila z dodatno milijardo funtov, ki jih je nakazala v severnoirski proračun, a to ji ni prineslo prikimavanja premierkinemu brexitu. Voditeljica DUP Arlene Foster je za »dobrodošlico« Mayevi, ki obljublja, da bo EU prepričala o tolikšni spremembi irske varovalke, da bo britanski parlament končno podprl brexitski sporazum z EU, dejala, da »toksična varovalka ostaja problem, da se Bruselj žal tega ne zaveda in da bi morala EU spoštovati severnoirski unionizem«.