Brexitsko neutrudna konservativna premierka Theresa May naj bi ta teden v Bruslju poskusila obnoviti pogajanja o sredi novembra dogovorjenem sporazumu. Pravi, da se podaja »v bitko za Britanijo«, in zatrjuje, da bo brexit zagotovila na predvideni datum (29. marec), čeprav vse več njenih ministrov napoveduje nujnost odložitve brexita, eden pa pravi, da bi nesporazumen odhod krizo spremenil v katastrofo. Toda grda ločitev EU in Britanije ostaja zelo stvarna možnost, vlada pa se nanjo vse bolj pospešeno pripravlja.

Črni scenariji

Najbolj odmevajo trditve, da bodo, če bi nesporazumen odhod iz Britanije sprožil nemire in izgrede v Londonu, evakuirali kraljico, princa Filipa in druge člane kraljeve družine na varne lokacije po Britaniji. Anonimni vladni vir naj bi tedniku Mail On Suday dejal: »Ta načrt se morda zdi malo verjeten, a vlada se pripravlja na vse, vključno z najbolj črnimi scenariji, po katerih bi v prestolnici zaradi pomanjkanja hrane in zdravil izbruhnili nasilni nemiri in izgredi. Evakuacija kraljeve družine naj bi bila eden od njih.« To naj ne bi bil nov načrt. Oživeli naj bi namreč načrt Candid iz obdobja hladne vojne, ko so leta 1962 na vrhuncu kubanske krize načrtovali evakuacijo članov kraljeve družine v različne varne podeželske kraje.

Desničarski tisk se je hitro odzval z oceno, da hočejo nasprotniki brexita kraljico potegniti v »projekt strahu« (pred brexitom). Vodilni brexitar Jacob Rees - Mogg, ki vodi vplivno Evropsko raziskovalno skupino (ta skupina konservativnih poslancev je nastala leta 1993 z enim samim ciljem: doseči umik iz EU), se je odzval posmehljivo, saj pravi, da gre za medvojno fantazijo, ki so jo sanjali v preveč vzburjeni državni upravi, ker so prevečkrat gledali posnetke helikopterjev na strehi ameriškega veleposlaništva v Saigonu ob koncu vietnamske vojne.

Brexit in kraljica

Ravno evrofob Rees - Mogg pa je tisti, ki vse bolj vodi brexit. Ko je bila Mayeva pod pritiskom, naj odpiše odhod iz EU brez dogovora in odloži brexit, je govoril, da mora tak scenarij preprečiti z razpustitvijo parlamenta. To pa ni mogoče brez blagoslova monarha. Pri tem nihče ne ve, kakšno mnenje ima Elizabeta II. o brexitu, ker se monarh ne sme vtikati v politiko in je kraljica, vsaj v javnosti, najbolj politično nevtralen monarh. Je pa že dvakrat o brexitskih razhajanjih govorila posredno. Pred dnevi je na Inštitutu za ženske dejala: »Ko iščemo nove odgovore v moderni dobi, osebno dajem prednost preizkušenim receptom, kot so: lepo govoriti drug o drugem, spoštovati različna stališča, iskati skupne točke in nikoli izgubiti širše slike. Zame je to brezčasen pristop, ki ga priporočam vsem.« V lanski božični poslanici je podobno dejala: »Celo kadar se mnenja globoko razhajajo, je dober prvi korak k večjemu razumevanju obravnavanje druge osebe s spoštovanjem in kot sočloveka.«