Mastnak, nekdanji mladinski svetovni prvak, drugi že v kvalifikacijah, je v osmini finala premagal Avstrijca Eliasa Huberja, v četrtfinalu njegovega rojaka Lukasa Mathiesa, v polfinalu pa Nemca Stefana Baumaistra.

V finalu je Celjan, ki je na poti v ZDA 31. januarja praznoval 28. rojstni dan, že hitro končal v snegu, tako da je naslov osvojil 19-letni Loginov, tudi aktualni mladinski svetovni prvak. Slednji je bil najboljši že v kvalifikacijah, to pa je imelo v težkih razmerah in zaradi tega tudi na slabo pripravljeni progi ključno vlogo. Modra proga, ki so jo večinoma izbirali vsi, ki so imeli to možnost, je bila namreč precej bolje ohranjena, na rdeči je bilo veliko pasti in že prve Slovenec ni premagal. Zagotovo pa si nima česa očitati, naredil je svoj maksimum, zelo zadovoljen bo prav gotovo tudi z drugim mestom.

To bo nagrada za njegovo trdo delo in odločnost, da nasledi velikane slovenske deskanja. Čeprav je potreboval kar nekaj časa, da se je prebil v svetovni vrh, nikoli ni obupal. Prepričan je bil, da bo prišel tudi njegov čas, to je poudarjal po lanskih olimpijskih igrah, na katerih je sicer zasedel 16. mesto, a je v prvem izločilnem boju za malo izgubil proti poznejšemu prvaku Švicarju Nevinu Galmariniju.

Njegov čas je prišel hitro. Že takoj po olimpijskih igrah je na tekmi svetovnega pokala prvič v karieri stopil na zmagovalni oder, nato pa je kmalu še zmagal. Najboljši je bil tudi na prvi tekmi nove sezone v Carezzi.

Novo vrhunsko uvrstitev je zabeležil tudi Žan Košir, četrti v kvalifikacijah, ki je na koncu zasedel peto mesto. Nekoliko nerazumljiva je bila njegova odločitev, da je v četrtfinalu proti olimpijskemu znancu Rusu ameriškega rodu Vicu Wildu izbral rdečo progo. Tudi on je nato ni zvozil, njegovo deskanje pa je bilo zelo dobro, tako da bo ostalo vprašanje, ali ni bil sposoben česa večjega.

Napaki sta bili že v kvalifikacijah usodni za Roka Marguča in Glorio Kotnik. Oba sta bila na rdeči progi med najhitrejšimi, Kotnikova druga, Marguč pa tretji, modra jima je predstavljala večjo težavo, dobitnik štirih kolajn s svetovnih prvenstev je zaradi napake izgubil veliko časa in končal na 25. mestu, Velenjčanka pa je bila diskvalificirana, vseeno pa uvrščena na 31. mesto.

Tretje mesto je osvojil Baumaister, pri ženskah je v finalu Nemka Selina Jörg premagala Rusinjo Natalijo Soboljevo, tretja je bila Švicarka Ladina Jenny.

Napaka posledica slabe vidljivosti

»Super, vesel sem, čeprav je morda malo cmoka v grlu. Startal sem na zlato. Vožnje so bile odlične, mislim, da sem bil sposoben premagati danes izjemnega in predvsem zanesljivega Loginova. A se na koncu ni izšlo,« je ocenil Mastnak po finalu z Rusom Dimitrijem Loginovom.

»Žal sem naredil napako, ki je bila posledica slabe vidljivosti. Nisem videl, kam sem zapeljal, potem niti ne vem, kaj se je zgodilo, končal sem v snegu,« je slovenski deskar opisal dogajanje v finalni vožnji in dejal, da so bili pogoji na progi zelo zahtevni. »Nasploh so bili pogoji izredno težki zaradi vremenskih pogojev (močno je snežilo in pihalo; op. p.). Podlaga se je spreminjala, a sem se do finala uspel dobro prilagajati,« je strnil svoje vtise Mastnak.

Danes bo v Park Cityju še paralelni slalom.