Štuhčeva, ki je s sobotnim zasebnim letom iz Maribora logistično prehitela prometni kaos in je imela nekaj več časa za aklimatizacijo, je prvič uradno nastopila na smukaški progi v Areju. Lani, ko je bil Are prizorišče finala sezone svetovnega pokala 2017/18, na tej progi ni smučala, si jo je pa dobro ogledala.

Na startu je bilo mrzlo, zato si je obraz pred ostrim mrazom zakrila z zaščitno masko. Po prvem preizkusu na agresivni podlagi, podobni severnoameriškim razmeram, je bila zadovoljna. »Proga mi je zelo všeč, nekajkrat sem bila kar 'fejst' iz linije, 'poabručala' sem tisto, kar niso delavci. Za prvič čisto ok, vem pa točno, kje in kaj je treba delati,« je dejala Štuhčeva.

Švicarka Corinne Suter je bila od najhitrejše počasnejša za 38 stotink sekunde, skoraj domačinka Norvežanka Lie Kajsa Vickhoff pa je bila tretja z zaostankom 44 stotink sekunde.

Na startu je bila tudi ameriška zvezdnica Lindsey Vonn, ki po svetovnem prvenstvu načrtuje konec tekmovalne poti. Vonnova je vpisala 11. mesto (+1,44).

Progo je spoznala še ena Slovenka Maruša Ferk, ki bo nastopila na alpski kombinaciji. Ferkova je bila v skupini udeležencev svetovnega prvenstva, ki so obtičali v zmedi in prometnem kaosu na letališčih proti severu Evrope, potem ko je nedeljski snežni metež ohromil promet nad Skandinavijo.

Nastopila je po kalvariji na poti, ko je pot trajala cel dan, in je prišla na prizorišče prvenstva šele v zgodnjih jutranjih urah, ko jo je čez nekaj ur že čakal trening. Njen zaostanek je bil 8,16 sekunde za 46. čas, med prav toliko uvrščenimi.

V zmedi in logističnem kaosu na letališču v Stockholmu je ostala brez prtljage in opreme, med drugim brez čelade, dresa, na progo se je podala v rekreativnih oblačilih, bundi in hlačah, s sposojenimi kosi oblačil in opreme, napaberkovanimi od vsepovsod.

V Areju bodo v torek že podelili prvi komplet medalj, ko se bodo alpske smučarke pomerile za naslov svetovne prvakinje v superveleslalomu.

»V bistvu je čas za tekmo, vseeno kateri dan je, vem, kako se pripraviti, poskusila bom biti sproščena in preprosto smučati,« je dejala glavna slovenska kandidatka za kolajne, ki ima največja pričakovanja v smuku, ko bo branila oziroma kot sama pravi napadala drugi zaporedni naslov svetovne smukaške prvakinje.

Aktualna svetovna prvakinja v superveleslalomu Avstrijka Nicole Schmidhofer je bila četrta. Aktualna olimpijska prvakinja v disciplini Čehinja Ester Ledecka treninga ni končala, Američanka Mikaela Shiffrin, ki je v tej zimi pred Arejem zmagala že na treh superveleslalomih, je bila na startni listi, a ni nastopila.