Svetovni pokal v hitrih disciplinah se bo jutri začel v Lake Louisu brez dveh najboljših smukačic minule sezone. Zaradi poškodbe ga bosta izpustili Sofia Goggia in Lindsey Vonn. Italijanka je lansko sezono kronala z naslovom svetovne smukaške prvakinje in malim smukaškim globusom. Kdaj se bo na tekmovalne steze vrnila Lindsey Vonn, še ni znano, jasno pa je, da najboljšo smučarko v hitrih disciplinah vseh časov čaka zadnja sezona svetovnega pokala.

Treninga v Lake Louisu, kjer je Lindsey Vonn dosegla že 18 zmag svetovnega pokala, sta postregla s spodbudnimi časi Ilke Štuhec. Mariborčanka je po letu odsotnosti z belih strmin na prvem treningu dosegla deseti čas, na drugem pa je bila tretja, a je izpustila ena vratca. Lake Louise je edino žensko prizorišče svetovnega pokala, ki ima v koledarju dva smuka, na katerih se bodo smučarke merile jutri in v soboto. V nedeljo bo še superveleslalom, kjer je bila zadnji dve sezoni najhitrejša Tina Weirather iz Liechtensteina.

»Treningi pred prihodom na prizorišče tekem svetovnega pokala so nam v Nakiski uspeli dobro, kar se je na treningih v Lake Louisu poznalo pri Ilkini samozavesti. Prijetno se je vračati na kraj, kjer si že doživel uspehe. Z nestrpnostjo pričakujemo tekme,« iz Kanade sporoča trener Ilke Štuhec Gregor Koštomaj. »Res, da so nekatere smučarke poškodovane, a konkurenca je kljub temu močna. Če želiš biti najboljši, moraš premagati vse tekmice. Ukvarjamo se sami s sabo, ne s konkurenco. Pričakujem, da bo Ilka na prvi tekmi sproščena, da bo uživala, si zaupala in se dosledno držala zastavljenih linij. Če bo tako, rezultat ne bo izostal,« je optimističen Koštomaj.

Glavni trener v največji slovenski alpski smučarski zasebni ekipi dodaja, da je proga vsako leto malenkostno drugačna: »Ni vedno enake količine snega. Ker ga letos ni bilo veliko, je proga v Lake Louisu bolj umetna. Tudi postavitev je malenkostno drugačna. A to so dejstva, ki jih moramo sprejeti, saj tekmujemo v naravi. Na podlagi treningov lahko rečem, da je podlaga zelo kakovostna. Tudi snega naj ne bi zapadlo veliko, zato pričakujem, da bo podlaga na tekmi podobna, kot je bila na treningih.«

Svetovni pokal v hitrih disciplinah bodo nadaljevali alpski smučarji. Na progi Ptic roparic v Beaver Creeku organizatorjem povzroča težave vreme, zato je odpadel tudi prvi trening smuka. Vremenska napoved je spodbudnejša za nedeljo, ko naj bi bil na sporedu veleslalom, zato je možno, da bodo organizatorji spremenili tekmovalni spored. Slovenska reprezentanca prejšnji teden na prvi tekmi v Lake Louisu ni osvojila smukaških točk svetovnega pokala, v superveleslalomu pa sta se v drugo polovico osvajalcev točk uvrstila Boštjan Kline in Martin Čater. Jutri naj bi se alpski smučarji pomerili v superveleslalomu, v soboto v smuku, najvišja pričakovanja pa ima slovenska reprezentanca v veleslalomu. Potem ko je odpadla uvodna preizkušnja nad Söldnom, se bo v svoji paradni disciplini predstavil Žan Kranjec, ki je bil doslej najboljši v Beaver Creeku na 14. mestu.