Večkrat videno na vseh koncih sveta, vselej fascinantno. Najboljša alpska smučarka na svetu Mikaela Shiffrin je vnovič na Zlati lisici dvakrat zapored matirala tekmice. Prvič na veleslalomu v Mariboru, tretjič na slalomu. Šestič na Zlati lisici, vštevši lanski zmagi v Kranjski Gori. Več kot vsaka deseta zmaga, kolikor jih je trofejna Američanka dosegla pri 23 letih, je torej slovenska. Mikaela Shiffrin je pričakovano postala junakinja 55. Zlate lisice, v skupnem seštevku slaloma in veleslaloma je bila po letih 2015, 2017 in 2018 najboljša že četrtič. Zanimivo je, da se je v petek s 55. zmago, ki si jo je delila s Slovakinjo Petro Vlhovo, naprej izenačila z izvedbo Zlatih lisic, v soboto pa je največjo slovensko žensko alpsko smučarsko prireditev v Sloveniji celo presegla. Po številu zmag je v Mariboru pustila za seboj Švicarko Vreni Schneider, z osmimi zmagami še vedno najuspešnejšo zlato lisičko, ter postala peta najuspešnejša alpska smučarka vseh časov.

O Lindsey Vonn v presežkih

»Naporna tekma. Težko se je sredi zime maksimalno pripraviti v toplih razmerah, ki jih nismo navajene. Toda uspelo mi je. Na prvi progi sem si priborila visoko prednost. Na drugi progi mi kljub temu ni bilo lahko, čeprav morda gledalci vidite drugače. Vselej si pred startom govorim, da ne smem braniti prednosti, temveč moram iskati optimalne zavoje. Le tako lahko ostanem na varni razdalji,« je 56. zmagovit recept razložila Mikaela Shiffrin.

Triindvajsetletna Američanka je po zmagi na tiskovni konferenci odgovorila na številna vprašanja. Zaveda se svojega poslanstva, da je ena največjih zvezdnic v alpskem smučanju, a ne odstopa od svojega pogleda. »Vsakodnevno garanje na treningih me krepi in mi vliva samozavest, s katero tekmujem na prizoriščih,« odgovarja. Pravi, da si nikoli ne namerava obuti smučarskih čevljev Lindsey Vonn, saj o ameriški sotekmovalki govori spoštljivo. »Ona je največja, tu ni dvoma,« pravi. »Morda bom jaz nekoč postala najuspešnejša alpska smučarka vseh časov po številu zmag v svetovnem pokalu. Morda bo to kdo drug. Pomembno je, da kažemo, da se šport razvija, da postavljamo nove mejnike,« odgovarja Mikaela Shiffrin.

Meta Hrovat ni čutila pritiska

Slovenski ljubitelji alpskega smučanja so lahko v Mariboru od blizu spremljali vzpon Mete Hrovat proti svetovnemu vrhu. Kranjskogorčanka je bila z osmim mestom na veleslalomu in enajstim na slalomu daleč najboljša Slovenka. Dvajsetletna Gorenjka je po obeh nastopih dala jasno vedeti, da ima še precej rezerv. Z vidnimi uvrstitvami si pridobiva samozavest, izboljšuje startno številko in kljub težavam z bolečinami v gležnju dokazuje, da je ena najbolj obetavnih mladih smučark na svetu.

Na slalomu je Meta Hrovat na drugi progi kljub napaki v spodnjem delu pridobila šest mest. »Nikoli se ne sprašujem, koliko časa sem izgubila s kakšno napako. Vselej temeljito analiziramo napake ter jih skušamo odpraviti na treningih,« odgovarja Meta Hrovat. »Z uvrstitvama v Mariboru sem zadovoljna, hkrati pa sem tako na veleslalomu kot slalomu z napakami izgubila precej časa. Tekmi sta bili težki,« opisuje najboljša slovenska alpska smučarka v tehničnih disciplinah. »Ponosna sem nase, ker sem tako dobro prenašala domači tekmi. Vse dogajanje sem vzela v zakup in nisem čutila nobenega dodatnega medijskega pritiska,« je zaključila Meta Hrovat.

Ana Bucik nasmejana

Drugo mesto je na slalomu presenetljivo dosegla Švedinja Anna Swenn Larsson, tretja pa je bila Švicarka Wendy Holdener, ki se je posebej zahvalila organizatorjem za opravljeno delo. Presenetljivo je bilo peto mesto Petre Vlhove, saj pred Mariborom na slalomih v tej sezoni nikoli ni bila slabša kot druga. Druga Slovenka med slalomskimi dobitnicami točk je bila na 24. mestu Ana Bucik. Primorka je Štajersko zapustila nasmejana. »Vesela sem, ker sem našla zavoj, ki sem ga iskala vso sezono. Verjamem, da bom lahko s takšnimi občutki nadgradila rezultate in že na svetovnem prvenstvu pokazala, da napredujem,« je optimistična Ana Bucik. Povsem razočarana in potolčena je bila po nastopu Maruša Ferk, ki se ni uvrstila med najboljših 30, ob tem, da je imela s številko 21 precejšnjo prednost pred tekmicami.

Pohvaliti kaže organizatorje 55. Zlate lisice. Ti so v težkih vremenskih razmerah odlično pripravili obe preizkušnji ter dokazali, da so velemojstri svojega poklica. Mitja Dragšič se je razvil v odličnega vodjo tekmovanja. Zanimivo je opazovati, kako je Mariborčanu z leti zrasla samozavest. To smo se lahko prepričali po petkovi tekmi, ko je na vprašanje, kako bodo kos vremenskim razmeram in močni otoplitvi, odgovoril: »Čaka nas naporna noč. Natančno vemo, kaj moramo storiti, in zagotavljam vam, da bo slalomska tekma najboljša možna v danih razmerah. V zadnjih dneh smo sprejeli nekaj težkih, a pravilnih odločitev. Odločilno je bilo, da nismo uporabili snežnega cementa. Ponoči bomo ob štirih zjutraj progo posuli z grobo soljo, počakali uro in pol, da bo prijela, na koncu pa bomo naredili zadnje podrobnosti.« Rečeno, storjeno. Zopet vrhunsko, saj so bile na vrhu najboljše alpske smučarke!