Predstavnik policije Ahmed Moalin Ali je povedal, da so vse žrtve civilisti, teroriste pa obtožil, da je bil njihov namen ubiti nedolžne civiliste, saj so vozilo, polno eksploziva, parkirali pred nakupovalnim središčem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po njegovih besedah je napad zahteval tudi nekaj žrtev v poslopju, ki se je porušilo ob eksploziji.

Drugi predstavnik policije je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal, da je napad zahteval najmanj 11 življenj, najmanj 15 ljudi je bilo ranjenih. Ni še jasno, ali je šlo za samomorilski napad.

Na območju nakupovalnega središča v četrti Hamar Weyne, kjer se nahajajo trgovine in banke, se dviga gost dim.

Skrajna somalijska milica al Šabab je odgovornost prevzela na njej naklonjeni spletni strani somalimemo.net. Cilj napada naj bi bilo srečanje predstavnikov lokalnih oblasti v bližnji restavraciji, navaja dpa.

Mogadiš je pogosto tarča napadov z Al Kaido povezane skrajne islamistične milice al Šabab, ki želi v državi vzpostaviti fundamentalistično islamsko državo.

Milico so leta 2011 večinoma pregnali iz prestolnice, umaknila pa se je tudi iz drugih večjih mest, a ima še vedno nadzor nad pomembnim delom podeželja in vodi gverilsko vojno proti oblastem. Napade izvaja tudi v sosednji Keniji.