Egiptovsko notranje ministrstvo je sporočilo, da je bilo na avtobusu 14 turistov iz Vietnama, voznik in turistični vodnik, ko je ob 18.15 po lokalnem času (17.15 po srednjeevropskem času) odjeknila doma narejena eksplozivna naprava.

Dva turista sta umrla na kraju eksplozije, en turist in vodnik pa sta poškodbam podlegla v bolnišnici. 11 ljudi je bilo ranjenih, med njimi egiptovski voznik avtobusa.

Ranjene turiste je v bolnišnici obiskal egiptovski premier Mostafa Madbuli, ki je posvaril pred »napihovanjem« incidenta. Poudaril je še, da »na svetu ni države, ki bi bila stoodstotno varna«. »Možno je, da občasno tu ali tam pride do napada,« je dejal novinarjem in dodal, da je pomembno, da se podobni napadi ne ponavljajo.

Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče

Egiptovski generalni državni tožilec Nabil Sadek je ponoči odredil preiskavo eksplozije. Zaenkrat je znano, da je bila bomba skrita ob zidu, mimo katerega je peljal avtobus.

Egipt je pogosto tarča napadov, a so v zadnjih letih pogosteje tarča varnostne sile in krščanska manjšina kopti. Turizem je sicer glavni vir prihodkov za državo. V zadnjih mesecih si je panoga le rahlo opomogla, potem ko je število turistov po arabski pomladi leta 2011 resno upadlo.

Policija po napadu ubila 40 teroristov

Egiptovska policija je v več operacijah po vsej državi ubila 40 teroristov, je sporočilo egiptovsko notranje ministrstvo. Dodali so, da so skrajneži »načrtovali vrsto napadov na turistične objekte, varnostne sile in krščanska svetišča«, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je ministrstvo še zapisalo v sporočilu za javnost, so operacije proti domnevnih skrajnežem potekale v Gizi blizu prizorišča petkovega napada ter na polotoku Sinaj na vzhodu Egipta. Od skupno 40 teroristov so jih 30 ubili v Gizi.